Министерството на младежта и спорта (ММС) отне лиценза на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ), обявиха от ведомството. Федерацията е със спряно финансиране след решение на министъра в оставка Радостин Василев.

"След пореден отказ за конструктивен диалог, иницииран отново от министър Василев, и предоставяне на необходимите документи за финансиране от страна на Колев, той поставя Министерството на младежта и спорта само пред една опция - да спре финансирането на БФВТ и да отнеме лиценза на федерацията", гласи съобщение от ММС.

От министерството добавят, че Колев "не е в състояние да управлява БФВТ поради непреодолими дефицити отвъд личния си интерес. Той отказва да спазва каквито и да било срокове, да има изрядни документи".

Според данните на ММС федерацията по щанги не погасява своите задължения по споразумение от Програмата за олимпийска подготовка и Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2021 г. Те са общо 31 193 лв., а от тях падежът на втората вноска в размер на 2 600 лв. е 15 юни 2022 г., като тя не е платена.

"ММС вече частично обезпечи финансирането на състезателите от осем клуба в щангите с допуснато допълнително финансиране за успехите им. Спортистите няма как да страдат заради спорове и нехайство от страна на ръководителите им. Действията на ММС са ясен знак, че са само в интерес на спорта и правилното му управление. От другата страна обаче стои човек, който е готов да жертва всичко, включително бъдещето на всички състезатели, за да защити личния си интерес", добавят от министерството.

Дневник