Световната футболна федерация (ФИФА) и Европейската футболна асоциация (УЕФА) ще се явят пред съда през следващата седмица заради жалба на Суперлигата. Те трябва да убедят магистратите, че имат правото да блокират клубовете да се включат в новия проект, който цели да конкурира Шампионската лига.

Спорът между ФИФА, УЕФА и Европейската Суперлига възникна през миналата година.

През април 2021 г. 12 от най-богатите клубове в Европа обявиха, че се отделят в свой собствен турнир с многомилиарден бюджет. След много спорове и негативна реакция от феновете английските "Ливърпул", "Арсенал", "Тотнъм", "Манчестър сити", "Челси" и "Манчестър юнайтед", както и "Интер", "Милан" и "Атлетико" (Мадрид) обявиха, че се отказват от проекта.

"Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Ювентус" обаче продължават да стоят зад Суперлигата.

Именно Суперлигата отнесе жалбата си до испански съд, който впоследствие потърси съдействие от базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз (CJEU). Той ще трябва да реши дали от УЕФА и ФИФА злоупотребяват с власт.

След проекта за Суперлигата двата органа обявиха, че клубове или футболисти могат да бъдат изключени от състезания на УЕФА и ФИФА. Така може да се стигне до забрана за футболист да играе за националния си отбор на световното първенство.

"Уверени сме, че Европейският съд ще тълкува правилно правото на конкуренцията на ЕС и съществуващия прецедент", казаха от Суперлигата и добавят: "Сегашната монополна позиция на спортните федерации, която не е предизвикана от конкуренцията, а вместо това е подсилена от разпоредби за изключителност, което предотвратява появата на всякакъв вид конкуренция, е източникът на множество пагубни развития в света на спорта".

Дневник