Шарл Льоклер с "Ферари" спечели състезанието за Гран при на Австрия, 11-и кръг за сезона във Формула 1. Пилотът от Монако удържа световния шампион Макс Верстапен в края, въпреки че имаше технически проблем.

Льоклер успя да изпревари Верстапен три пъти на пистата, като имаше отлично темпо.

Победата е пета в кариерата на Льоклер и трета през настоящия сезон. Успехът е пръв за него от април, след като пилотът на "Ферари" започна силно сезона с две победи в първите три старта.

Освен това за пръв път Льоклер печели състезание, в което не е потеглил от полпозишън.

На подиума се качи и седемкратният световен шампион Люис Хамилтън, който завърши на трета позиция в трето поредно състезание.

"Това беше много хубаво състезание, мисля че се получи много красива битка с Макс. Имахме отлично темпо от самото начало, а в края на състезанието имах проблеми с педала на газта, който оставаше на около 20-30% мощност в бавните завои, а това беше голяма трудност. Имах огромна нужда от точки, беше важно за отбора", каза Льоклер след състезанието.

В топ 10 на надпреварата влязоха още Джордж Ръсел, Естебан Окон, Мик Шумахер, Ландо Норис, Кевин Магнусен, Даниел Рикардо и Фернандо Алонсо.

В генералното класиране Верстапен има 208 точки, като води с 38 пред Льоклер. Серхио Перес, който не завърши, е трети със 151, на 57 зад съотборника си.

На старта Верстапен поведе колоната, но имаше проблеми с гумите, които не му позволиха да поддържа по-високо темпо. В 10-ата обиколка Льоклер опита изпреварване в трети завой, но неуспешно. Две обиколки по-късно пилотът на "Ферари" задмина лидера в завой №4.

Верстапен заложи на ранна смяна на гуми, поставяйки твърдите смеси и се върна пети на трасето в 13-ата обиколка. Пилотите на "Ферари" останаха по-дълго и смениха гуми едва в 27-а и 28-а обиколка, а след това Верстапен се завърна начело.

В 32-ата обиколка Льоклер отново изпревари Верстапен, като нямаше проблеми срещу нидерландеца, който беше с по-износени гуми.

Битката продължи с нови спирания в бокса, като Верстапен отново постави твърди гуми в 37-ия тур, връщайки се на трета позиция. Льоклер беше повикан в бокса в 50-ата обиколка, което позволи на Верстапен да поведе колоната. Само три тура по-късно обаче пилотът на "Ферари" изпревари за трети път световния шампион.

До края на дистанцията не липсваха и драматични моменти. Сайнц отпадна в 58-ата обиколка заради проблем с двигателя, докато Льоклер се оплака от заседнал педал на газта, който не се връщаше докрай. Пилотът на "Ферари" беше наближен от Верстапен, но въпреки това финишира спокойно на първа позиция.

Следващият старт за сезона е Гран при на Франция на 24 юли.

Дневник