Новак Джокович е седемкратен шампион в "Уимбълдън", след като обърна във финала Ник Кириос - 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3). Сърбинът завоюва за четвърти пореден път трофея на кортовете в "Ол Инглънд клъб", а освен това взе и своята 21-ва титла в Големия шлем.

По този показател Джокович вече изостава на една зад рекордьора Рафаел Надал.

Финалният мач с Кириос продължи 3 часа и 4 минути.

За австралиеца това беше дебютно участие във финала от Големия шлем. За сметка на това Джокович записа 32-ри рекорден финал. Сърбинът взе и първа победа над Кириос, като дотук беше с две поражение, при това без спечелен сет.

Със седем титли от "Уимбълдън" Джокович се изравнява с Пийт Сампрас, а пред тях е единствено Роджър Федерер с осем. Сампрас също е печелил четири пъти поред в Лондон, докато швейцарецът има пет поредни между 2003 и 2007 г.

"Ти показа, че заслужаваш да бъдеш сред най-добрите играчи в света, направи страхотен турнир. Наистина те уважавам много, ти си невероятен атлет, изключителен талант. Сигурен съм, че ще пробиваш в късните етапи на големите турнири. Никога не съм си мислил, че ще кажа толкова мили неща за теб, имайки предвид нашите отношения", обърна се Джокович към финалиста.

"Това винаги ще бъде любимият ми турнир, помня, че на 5 години гледах как Сампрас спечели през 1992 г. Наистина винаги ми е много приятно да съм на този корт. Това е най-специалното тенис място, обичам го - турнирът с най-голяма история".

За да стигне до титлата Джокович няколко пъти трябваше да прави обрат няколко пъти. Успехът е още по-ценен за него, след като не можа да участва на Australian Open в началото на годината, а на "Ролан Гарос" беше елиминиран.

Джокович реализира 15 аса в двубоя, докато Кириос завърши с впечатляващите 30 директни точки от сервис.

Първите три сета бяха решени с по един пробив. Кириос проби в петия гейм на първата част и се откъсна пред бившия №1. След това Джокович отговори с убедително начало на втория сет, повеждайки с 3:1, а по-късно го затвори с 6:3.

Третият сет беше много оспорван, но Джокович показа по-здрави нерви, не грешеше и проби за 5:4.

Кириос не се предаде, беше много стабилен в четвъртия сет, в който се стигна до тайбрек. Джокович обаче не трепна, поведе бързо с 4:1 и това се оказа решаващо.

"Не знам как да го победя, той е истински бог. Може би няма да бъда повече в тази позиция и да играя финал от Шлема, но не мога да бъда сигурен", каза Кириос след двубоя.

Дневник