Ремонт и адаптация на сградите, известни като къщи „Елеонора“ 1 и 2 на ул. „Цар Шишман“, смята да направи община Шумен и да ги адаптира за художествена галерия.

За целта от собствени средства администрацията отделя 975 000 без ДДС и обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да реализира съществуващия проект за пребазиране на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ от бившия Битов комбинат в къщи „Елеонора“. В проекта за реновиране е включена и сградата на ъгъла между ул. „Цар Освободител“ и ул. „Цар Шишман“), която е със статут на национална културна ценност (НКЦ) от местно значение. В нея на партерния етаж е разположен магазин, чиято собственост е частна и той не попада в преустройството на сградите.

Общата разгъната площ на сгради 1, 2 и 3, която ще е за галерията е 774,80 кв.м. а 59,04 кв.м. остават за магазина.

Предвижда се главният вход към художествената галерия да се запази и да е сегашният от ул. „Цар Шишман“. Приемното помещение се запазва като обем, но ще се преработи стълбището, за да отговаря на изискванията за достъпна среда. По партера и останалите етажи ще се направи преустройство и ще се оформят изложбените площи, както и помещения за охрана, кабинети, битов склад, тоалетни, хранилище и др. В проекта е предвидено да се постави и асансьор.

Във вътрешния двор са предложени преместваеми модули с лека метална конструкция и изцяло остъклени, в които да се разположат няколко маси за кафе и почивка. Предвижда се и експозиция, както в остъклените модули, така и навън.

Идеята за пребазиране на художествената галерия в къщи „Елеонора“ е от години. Сградите бяха ремонтирани на два пъти от 2009 г. насам, като са изградени на етап груб строеж вътре и завършени отвън. Третата сграда, която е НКЦ е в завършен вид вътре и вън, но и там предстои преустройство, защото изграденото до момента не съответства на настоящите правила и норми за експлоатация на обществени сгради от такъв тип.

Като краен срок за участие в обявената обществена поръчка за ремонт и адаптация на къщи „Елеонора“ в художествена галерия, община Шумен е посочила 1 август 2022 г.

ШУМ.БГ