Носителят на четири златни олимпийски медала в леката атлетика Мохамед Фара, наричан Мо Фара, обяви, че е бил жертва на трафик на деца. Той разказа пред Би Би Си, че е бил отведен във Великобритания от Джибути, когато е бил на осем или девет години.

Един от най-успешните състезатели в бяганията на дълги разстояния посочи, че самоличността му е била сменена. Роденият в Сомалия бивш състезател каза, че истинското му име е Хюсеин Абди Кахин.

Според разказа му той отишъл във Великобритания с фалшиви документи, като бил съпроводен от жена, която не познавал. До 12-годишна възраст не му било позволявано да ходи на училище.

Досега за него се знаеше, че е избягал от Сомалия с родителите си и че те са намерили убежище в Англия. Според разказа му майка му и двамата му братя живеят в семейната им ферма в Сомалиленд, а баща му е убит, когато Фара е бил на четири.

Мо Фара заяви, че години наред е изолирал спомена за миналото си. "Често се заключвах в банята и плачех. Единственият начин да се измъкна беше да изляза и да бягам", каза той.

Учителят му по физическо Алан Уоткинсън се свързан със социалните служби и му помогнал да отиде в приемно семейство в сомалийската общност, след като Фара му казал през какво минава. "Почувствах, че голяма тежест е свалена от плещите ми и се усетих като себе си. Тогава Мо излезе напред - истинският Мо. Не знаех, че има толкова много хора, които минават точно през това, през което минавах и аз. Това само показва колко късмет съм имал. Това, което ме спаси и което ме направи различен, беше, че можех да бягам", каза олимпийският шампион на 5000 и 10 000 метра от Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016.

Фара, който за последно бяга в маратон преди три години, е заявил участие в маратона в Лондон през октомври.

Дневник