Българският футболен съюз (БФС) обяви, че по негова инициатива се e провела експертна работна среща, посветена на превенцията и борбата с нерегламентираните практики във футбола и хазартните залагания. В нея са участвали представители на различни институции, но не и на министерството на спорта, въпреки отправена покана.

Повод за срещата са началото на новия сезон, както и преструктурирането на част от първенствата.

Футболният съюз припомня, че в началото на 2018 г. подписа договор с водещата компания за мониторинг на съмнителни залози Sportradar. "Благодарение на отличното взаимодействие между футболната централа и Sportradar броят на съмнителните двубои от българското първенство в последните години достигна рекордно ниски нива", казват от футболния съюз в сайта си.

БФС е бил представен на срещата от техническия директор Георги Иванов-Гонзо, офицера по почтеността в направление професионален футбол Васил Берберов и офицера по почтеността в направление детско-юношески и аматьорски футбол Марио Костурков.

Представители са имали Главната дирекция "Национална полиция", Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Върховната касационна прокуратура и Дирекцията по надзор на хазарта и хазартните дейности към Националната агенция за приходите.

На срещата са обсъдени възможностите за промени в закона за хазарта, свързани с превенцията и противодействието на незаконните залагания. "Участниците се обединиха около тезата, че е необходимо и оптимизиране на механизмите за по-бързо взаимодействие между институциите при съмнение за нерегламентирани дейности, свързани с футболните двубои в България", се казва в информацията.

БФС пише, че са отчетени "сериозните усилия, които БФС непрестанно полага в борбата срещу черното тото и незаконните залагания и в името на опазването на престижа на футбола и спорта".

Наскоро имаше няколко случая на разследвани мачове заради съмнения за черно тото. За такива сигнали каза и министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

Президентът на футболния съюз БФС Борислав Михайлов попадна в центъра на вниманието заради снимка от новогодишно тържество в Сингапур, на която е заедно с определяния за мозък на тотомафията Дан Тан. Бившият вратар наскоро даде интервю, в което на практика потвърди достоверността на снимката. Водачът на опозицията Димитър Бербатов и екипът му призоваха ФИФА и УЕФА да разследват.

Дневник