Йонас Вингегор ("Йъмбо Висма") е новият лидер в Обиколката на Франция, след като спечели 11-ия етап в състезанието. Датчанинът започна деня на 39 секунди зад двукратния победител Тадей Погачар, но успя да го измести след впечатляващо каране по последното изкачване.

Вингегор спечели повече от 3 минути срещу Погачар и по този начин вече е с 2.22 минути пред него в генералното класиране.

Колоездачите изминаха 151 километра с четири тежки изкачвания, последните две от Висша категория - Кол дю Галибие (2630 м) и Кол дю Гранон (2404 м).

Отборът на "Йъмбо Висма" беше решен на всичко да затрудни Погачар, започвайки с атаките срещу него повече от 60 километра преди финалната линия. Словенецът остана изолиран от своя отбор за дълго време, но успя да се защити от атаки на Вингегор, Примож Роглич и останалите.

Само по последната височина Погачар имаше съотборник около себе си Рафал Майка, но изпита затруднение след атака на Вингегор. Датчанинът спечели етапа, завършвайки с 59 секунди пред Найро Кинтана ("Аркеа"), 1.10 минути пред Ромен Барде (DSM) и 1.40 минути пред Герант Томас ("Инеос").

Погачар финишира едва седми на 2.51 минути, а с 10-те секунди бонификация Вингегор спечели още време.

След 11 етапа датчанинът води с 2.16 минути пред Барде, а Погачар е трети на 2.22 минути. В топ 5 са Томас на 2.26 минути и Кинтана на 2.37.

Следващият 12-ти етап в кралският в състезанието с три изкачвания от Висша категория. Тур дьо Франс завършва на 24 юли.

Дневник