Нидерландия измъкна драматично 3:2 срещу Португалия в група С на Евро 2022 при жените, за да поеме глътка въздух в битката за класиране в елиминациите.

Актуалният шампион на континента имаше труден старт с 1:1 срещу Швеция, като в онзи мач загуби две основни състезателки - капитанката и вратар Сари ван Веенендал, която бе заменена за целия турнир, както и основният стълб в отбрана Анис Нувен (Челси), също с травма. В добавка, европейският шампион остана без суперзвездата си Вивиан Мидема, която е сочена за претендент №1 за голмайсторския приз на турнира, но даде положителен тест за ковид.

И в този си състав Нидерландия победи в драмата в Лий, като два бързи гола на Берта Егурола и Стефани ван дер Град дадоха аванс от 2:0 до 16-ата минута.

Португалките обаче, стимулирани от присъствието на три аса от мъжкия тим на Манчестър Сити - Рубен Диаш, Жоао Кансело и Бернардо Силва, настанили се току зад скамейката на своите сънароднички, а и говорили мотивиращо пред тях в минутите преди двубоя, се вдигнаха за обрат. Карол Коща намали от дузпа, а в 47-ата минута най-добрата на терена Диана Силва изравни.

Нидерландия не допусна изненада и Даниеле ван де Донк (европейска шампионка с Лион отпреди месец) вкара победно в 62-рата минута.

В другия мач от група С Швеция измъкна 2:1 над Швейцария, като късен гол на Ханна Бенисон донесе успеха.

Така Нидерландия и Швеция са равни на върха в групата - по 4 точки и +1 голова разлика. С по 1 точка Португалия и Швейцария изостават, но са все още с шанс за класиране.

В неделя от 19 часа са мачовете Швейцария - Нидерландия и Швеция - Португалия, като на "оранжевите" и "трите корони" стигат и ремита, за да са четвъртфиналисти. И четирите отбора обаче още са в играта, като на сочените за аутсайдери португалки и швейцарки трябват победи.

Днес на Евро 2022, група D:

22 часа: Исландия - Франция

22 часа: Италия - Белгия.

Дир.бг