Първият олимпийски медалист в историята на Ботсвана -Найджъл Амос, е със спрени права заради допинг.

Това съобщиха официално от Световната антидопингова агенция, като забраната на Амос идва точно преди Световното първенство по лека атлетика, на което той няма да успее да бяга.

28-годишният Амос е бегач на средни дистанции, като коронната му дисциплина е 800 метра, на която през 2012-а спечели олимпийско сребро, превръщайки се в първия представител на Ботсвана с отличие от най-големия спортен форум.

С поставеното тогава време от 1:41.73 минути, той и до днес е третият най-бърз човек на дистанцията от 800 метра, а това го превърна в истински герой в Ботсвана.

Той също така е четирикратен шампион на Африка, Световен шампион за юноши и златен медалист от игрите на Британската общност.

От Амос е била взета проба преди месец, в извънсъстезателен период, като откритото забранено вещество е метаболист GW1516. Познат е още като кардарин или ендуробол.

Веществото ускорява метаболизма и изгарянето на мазнините, като е сред забранените вещества от WADA. При приемът му тялото съвсем променя начинът, по който гори мазнини и си набавя енергия от тях, което води до изкуствено и увеличение на издръжливостта.

Дир.бг