Най-успешната лекоатлетка за всички времена Алисън Филикс спечели бронзов медал със смесената щафета на САЩ на 4 по 400 метра в последното състезание в кариерата си. Това беше първият финал в програмата на световното първенство в Юджийн, САЩ.

Филикс беше в квартет с Илайджа Гудуин, Върнън Норууд и Кенеди Саймън. Слаб последен пост на Саймън обаче лиши САЩ от златото, като в последните метри те бяха изпреварени от Доминиканската република и Нидерландия. Резултатът на шампионите от Доминикана - 3:09.82 минути е най-добър в света за сезона.

Бронзовият медал е 19-ти в кариерата на Филикс от световни първенства. От тях 13 са златни, а освен това американката постави още един рекорд. Този за най-голяма разлика между първото и последно отличие от световни първенства - 17 години.

Филикс има и 11 медала от олимпийски игри (седем златни), с един повече от Карл Люис. През миналата година в Токио американката спечели злато и бронз.

В първият ден на световното първенство бяха раздадени още два комплекта медали - на 20 км спортно ходене. При мъжете титлата спечели Токикадзу Яманиши с време 1:19.07 часа, като защити титлата си от 2019 г. Сребро взе друг японец Коки Икеда, а бронз - шведът Персеус Шелстрьом.

При дамите злато взе Кимбърли Гарсия Леон от Перу с време 1:26.58 часа. Това е и първият медал за Перу от световни първенства.

Дневник