От ВиК не се ангажират с прогноза, кога ще бъде отстранена голямата авария в коритото на река Голяма Камчия, която днес остави Шумен бе вода. Към 19,30 часа работници на дружеството все още не са отводнили мястото на пробива, видя репортер на ШУМ.БГ.

„Тръбата минава по дъното на реката и там е проблемът. Няма как да ви дам срок, като не сме разкрили тръбата. След това вече ще имаме яснота колко голям е проблемът“, каза управителят на ВиК инж. Емил Томов.

Той лично ръководеше аварийната бригада от над 20 служители.

„Проблемът е в реката. Понижаваме нивото, но тръбата е все още под нивото на водата. Затова предприемаме действия по разчистване на наноси - за да можем да подобрим водния оток и да може да се понижи нивото. Не спираме, работим“, каза Томов, като обясни, че ще се работи и през нощта.

Добра новина е, че пробивът на стоманената тръба е станал в горната й част. Това ще улесни работата по заваряване на повредения участък.

Припомняме, че в момента е в ход проект за подмяната на магистралния водопровод на Шумен на стойност 56 млн. лв. без ДДС. По него има избран изпълнител, а дейностите се очаква да започнат преди есента.

ШУМ.БГ