Кметът на Шумен Любомир Христов откри днес официално новата спортна зала и помощното игрище над стадион „П. Волов“. Отворени за ползване бяха и терените за хандбал, баскетбол и волейбол в спортен комплекс „Плиска“. Първите, които изпробваха новите условия бяха спортистите от Ученическа спортна школа.

„Поканихме ви днес да покажем какво сме направили – ремонтът на зала „Плиска“ и новата зала и футболното игрище. В зала „Плиска“ не беше правено нищо като ремонти откакто е построена преди 40 години. Започнахме със собствени средства, около 550 хил. лв., и ремонтирахме покривите, газифицирахме. След това кандидатствахме пред Министерството на спорта и бе направен това цялостно обновление на игрищата на хандбал, волейбол, хандбал. Санирано е, подменена е дограмата, има нова настилка. Тук тренират близо 2000 деца“, каза кметът при огледа на зала „Плиска“. Общата сума, вложена в ремонта на „Плиска“ досега е 1,1 млн. лв., допълни Христов и съобщи, че има намерение да се санира и останалата част от комплекса.

На въпрос на ШУМ.БГ, защо залата, въпреки че беше завършена, не бе отворена за тренировки, Любомир Христов отговори, че е трябвало обектът да се приеме от комисия от Министерството на спорта и това е причинило забавянето от няколко месеца.

После Христов, заедно с журналисти и придружаващите го заместник-кметове, откри спортно съоръжение над стадиона – залата и игрището с изкуствена трева.

„Това е първата фаза от проекта за реконструкция на стадиона. Игрището е с размери 75 м на 45 м. Професионално игрище за тренировка. Има 205 седящи места и близо 40 паркоместа. Игрището може да се ползва целогодишно, има инсталация за оросяване на изкуствената трева. Може да се ползва и през нощта. Теренът на залата е с размери 40 м на 21 м.  Има съблекални, бани, санитарни помещения. Успяхме да пригодим проекта, така че тук да се тренира и хандбал, волейбол и тенис на корт. Стойността е около 2 млн. 900 хил. лв. и са отпуснати от Министерски съвет. Тук ще тренират и работят преподавателите в УСШ“, обясни Любомир Христов.

Там също строителството не мина гладко.  През парил настилката на помощното игрище пропадна и се наложи да бъде положена наново.

По думите на кмета, съоръжението вече е изпълнено качествено. „За игрището навън имахме претенции към изпълнителя и той поправи грешките.  В залата са съобразени много детайли и е  изпълнена много качествено“, допълни Христов.

Той призова ползващите ремонтираната зала „Плиска“ и новото игрище и зала над стадиона да ги пазят и да не ги рушат.

ШУМ.БГ