Най-добрият български тенисист Григор Димитров се завърна с победа на корта след над месец отсъствие заради контузията, която получи на първия си мач на "Уимбълдън". Българинът изигра доста труден мач, в който победи с резулат 2:1 (6:1, 3:6, 7:5) сета французина Адриан Манарино в двубой от втория кръг на турнира от сериите ATP 500 във Вашингтон. По този начин хасковлията ще срещне Себастиан Корда (САЩ) на 1/8-финалите.

Срещата беше изпълнена с много емоции и обрати, като до последния момент и двамата тенисисти имаха своя шанс за успех. Нищо обаче не предвещаваше подобно развитие, след като Григор изигра чудесен първи сет и даде само гейм на съпреника си. Последва обаче импулс в иргата на френския ветеран, а в същото време родният тенисит грешеше елементарни топки и Манарино съумя да изравни паритета в сетовете. В третата част нещата продължиха да вървят зле за Гришо, който обаче показа своя непримирим дух и успя да направи страхотен обрат, с който да затвърди доминацията си над Манарино. От четири мача помежду им Димитров има 100% актив. 

Българинът направи сериозен брой непредизвикани грешки, които бяха на път а му костват мача. Той направи и цели седем двойни такива, както и пет аса. От другата страна, Манарино разчиташе на сервиса си в по-голямата част от мача, което му носеше успех в доста моменти. В крайна сметка обаче публиката също оказа влияние за крайния успех, тъй като тя не спря да подкрепя първата ни ракета до последния момент. Така, след точно 2 часа и 1 минута игра, Григор Димитров си уреди среща с местния любимец Себастиан Корда, като двамата не са срещали до този момент. 

ПЪРВИ СЕТ 6:1 (30 минути):

1:0 - Григор стартира отлично с експресен сервис-гейм, който го взе на нула точки.

2:0 и пробив за Димитров! Българинът сбърка бекхенд за 0:15, но успя да отиграе добре от основната линия и изчака грешка на съперника си със задната страна на ракетата. Двамата размениха по още една неточност за 30 равни, след което Манарино пресили форхенд в средата на корта и трябваше да отразява брейк-бол. Той се справи с невърнат сервис и добави още един такъв за предимство, а после Гришо се възползва от грешка от форхенд за нов дюс. Още една топка в аут от ракетата на Манарино осигури брейк-бол за хасковлията. С помощта на филето той затвори гейма в своя полза и направи ранен пробив.

3:0 - Французинът записа първата точка в гейма след непредизвикана грешка на Григор. Впоследствие обаче сервисът на българина набързо му помогна да затвърди пробива.

4:0 и нов пробив за Григор! Манарино успя да вземе аванс от 30:0, след като пробва сервис мрежа. Българинът отговори с къса топка и комбинация с бекхенд-воле за 15:30, а после и направи и отличен минаващ удар със задната страна на ракетата за 30 равни. Непредизвикана грешка на французина осигури брейк-бол за Димитров, а после дочака нова неточност от ракетата на Манарино и направи втори пробив.

5:0 - Най-оспорваният гейм до момента. Той не започна добре за Гришо, който направи двойна грешка. След това обаче успя да отговори с невърнат втори сервис по диагонала в полето за предимство. Последва и още един невърнат начален удар за 30:15. За съжаление тук дойде и втората му двойна грешка в мача за 30 равни. Нов невърнат сервис по диагонала в полето да предимство и 40:30 за Григор. Грешка от ракетата на най-добрия ни тенисист доведе до дюс. Сервисът на българина му помогна да вземе предимство, както и след това да затвори гейма в своя полза.

5:1 - Първи гейм в сметката на Манарино. Французинът успешно отигра комбинация от сервис-форхенд и завърши с един от малкото си уинъри. След това повтори упражнението си за 30:0. Две поредни непредизвикани грешки от неговата ракета обаче доведоха до 30 равни. Манарино обаче успя да запише един гейм и да отърве „геврека“.

6:1 гейм и сет за Григор! Третата двойна грешка в мача донесе първата точка на французина в гейма. Гришо обаче набързо обърна и, въпреки че трябваше да премине през 15:30, затвори първия сет в своя полза само за половин час игра.

ВТОРИ СЕТ 3:6 (37 минути):

0:1 - Французинът дръпна с 30:0 след ас и грешка от бекхендна българина. Смач в аут край мрежата върна една точка за Григор, но в крайна сметка Манарино взе първия гейм във втория сет.

1:1 - С хубав уинър по правата от форхенд Григор тръгна успешно в сервис-гейма си. Последва още един печеливш удар в тази посока, която провокира грешка на съперника. След това дойде и ас номер 3, а геймът беше затворен на нула точки след невърнат сервис по диагонала в полето за предимство. 

1:2 - Сервисът на французина влезе в действие и бързо му позволи да вземе аванс от 40:0 без разигравания. С невърнат начален удар той отново поведе в резултата.

2:2 - Нов ас на най-добрия ни тенисист му даде отличен старт на сервис-гейма, но последва грешка бекхенд за 15 равни. Българинът сгреши и форхенд по обратния диагонал, но успя да отговори с невърнат сервис и 30:30. Димитров провокира неточност от Манарино за 40:30, а след това изравни резултата без игра след началния си удар.

2:3 - Експресен гейм за Манарино, който взе подаването си на нула точки и благодарение на точния си сервис.

3:3 - Труден гейм за Гришо. Той започна с невърнат сервис, но допусна да бъде обърнат до 15:30 след непредизвикан сбъркан форхенд по правата и удар с рамката на ракетата зад основната линия. Хубав ас от ракетата на българина доведе до 30 равни. Последва невърнат сервис за гейм-бол, но форхенд в аут донесе дюс. Манарино обаче също направи две непредизвикани грешка от бекхенд и се стигна до ново равенство в геймовете – по 3.

3:4 - Французинът показваше, че няма да се предаде така лесно и записа на сметката си нов сравнително лесен сервис-гейм на нула точки. 

3:5 и пробив за Манарино! Димитров взе първата точка след невърнат сервис от французина, но после беше разминат на мрежата. Мрежата помогна на Манарино, който дръпна с 30:15, но Димитров стигна до равенство. Успешен форхенд-уинър и гейм-бол за Гришо. Въпреки това българинът направи някои неточности от основната линия, от които Манарино се възползва, обърна резултата и направи пробив в най-неподходящия момент, тъй като сервираше за сета в следващия гейм.

3:6 гейм и сет за французина! Началният удар на Манарино му носеше успех, а Григор не успяваше да отговори по най-добрия начин на ретур, което доведе до изравняването на сетовете.

ТРЕТИ СЕТ 7:5 (53 минути):

1:0 - Гришо взе бързо първия гейм в третия сет, с което показа, че е готов за битка. Той се надъхваше с думите „Come on“ (Хайде!) между точките. Българинът допусна и двойна грешка, но успя да я компенсира с ас.

1:1 - Грешка от бекхенд на Григор и невърнат сервис доведоха до 30:0 в полза на Манарино. Последва дълго разиграване, което беше спечелено от първата ни ракета. В крайна сметка французинът обаче взе подаването си.

1:2 и пробив за Манарино! Виждаше се сериозен спад в играта на Димитров, който направи непредизвикана грешка от форхенд. Французинът обаче също сбърка от бекхенд, като го прати в мрежата за 15 равни. Последваха нови две неточности на българина и той беше изправен пред две точки за пробив, който обаче за съжаление стана факт.

1:3 - Григор продължаваше да прави доста непредизвикани грешки, което беше добре дошло за Манарино, който без особени затруднения затвърди пробива. Българинът изглеждаше, че не е и в най-добрата си физическа форма в тези моменти.

2:3 - Българинът се постави в много сложна ситуация, след като изоставаше с 0:30 в своя сервис-гейм заради продължаващите грешки от неговата ракета. Изведнъж обаче сервисът на хасковлията потръгна и му помогна да вземе подаването си и да се спаси от втори пробив.

2:4 - Пореден безпроблемен гейм за Манарино на нула точки, който се уповаваше на качествения си сервис и на бързи и лесни точки.

3:4 - За сметка на добрия сервис на французина, този на Григор не беше на ниво. Хасковлията все пак тръгна с 30:0 след поредица от форхенди и невърнат сервис по диагонала в полето за предимство, но допусна изравняване след двойна грешка. За радост той не допусна да бъде изненадан и затвори гейма след невърнат сервис от ракетата на Манарино и четвъртия си ас в мача. 

4:4 и пробив за Димитров! Французинът набързо взе аванс от 30:0. Последваха обаче две негови грешки от форхенд в мрежата и бекхенд в аут, които доведоха до изравняване на резултата. Григор обаче пресили форхенда си за 40:30. Още една непредизвикана грешка на французина обаче донесе дюс. Чудесен дълбок ретур на хасковлията му донесе точка за пробив. Два отлични бекхенд-слайса от ракетата на българина му донесоха успех и пробивът бе върнат.

5:4 - Световният №19 заигра с повече самочувствие и със страхотен бекхенд-уинър по правата не остави шансове на излезлия напред французин за 15:0. Григор направи една непредизвикана грешка, но Манарино така и не успя да се доближи до това да притесни сериозно българина, който пое инициативата и успя да поведе в резултата, като завърши с нов ас.

5:5 - Французинът обаче отново показваше добра игра и дръпна с 30:0 след грешка на българина от форхенд в движение. Последва разиграване, в което Гришо имаше предимство, но в края му пресили удара с предната страна на ракетата и 0:40. Манарино обаче направи две поредни неточности с бекхенда си и върна интригата за 40:30. Нова непредизвикана грешка на първата ни ракета доведе до равенство в резултата.

6:5 - Дълъг сервис гейм за Григор. Страхотен завършващ удар със задната страна на ракетата по правата и 15:0 в полза на Гришо, но последва пресилен форхенд за 15 равни. Неотразен сервис по диагонала в полето за равенство от Димитров, но отново след това сбърка лесен форхенд от средата на корта. Манарино отговори с хубав ретур на втори сервис и излезе на мрежата, където завърши с воле и стигна до точка за пробив. Българинът обаче я спаси, след като опонентът му сбърка бекхенд и се стигна до в дюс. Григор направи чудесна комбинация от сервис-форхенд, а след това бекхенд в аут на французина гарантира поне тайбрек за Гришо.

7:5 пробив, сет и мач за Григор! Българинът не отигра по най-добрия начин форхенд, който обаче заблуди противника му и доведе до грешка за 15:0, а после серия от прекрасни удари с предната страна на ракетата на Димитров българина му спечелиха аванс от 30:0. Първата ни ракета стигна се до три мачбола след аут от форхенд на Манарино след дълбок ретур на съперника му. Французинът опита да отиграе със сервис-мрежа, но Гришо го задмина с форхенд, докато тича, с което осъществи страхотен обрат и взе победата след 121 минути игра - 6:1, 3:6, 7:5!

Gong.bg