С мач между "Кристъл Палас" и "Арсенал" тази вечер от 22 часа ще бъде дадено началото на новия сезон във Висшата лига. Най-гледаното футболно първенство, стартира с Лондонско дерби за втора поредна година.

Сезонът е чакан с огромен интерес, поради няколко причини. На първо място, защото всяка следваща година предлага по-оспорвани сблъсъци и ожесточена битка за титлата. Също така, поради факта, че ще е първият, който ще включва пауза - в продължение на щест седмици (между 13 ноември и 26 декември) няма да се играе заради световното първенство в Катар.

За втора поредна година "Арсенал" ще бъде въвлечен в първия мач за сезона. Преди 12 месеца "артилеристите" отново гостуваха в Лондон, но на "Брентфорд", и загубиха с 0:2.

"Безспорно ни очаква вълнуващ сезон, дори бих го нарекъл сезон, като никой друг. Едно нещо обаче е сигурно и няма да бъде променено спрямо миналата година - "Манчестър сити" и "Ливърпул" ще се борят за титлата", прогнозира голмайстор №1 в историята Алън Шиърър.

"Сити" и "Ливърпул" вече се срещнаха, като играха за "Къмюнити шийлд", а червените спечелиха.

Двата тима безспорно започват сезона с очаквания да са въвлечени в битката за златото, но въпросът е кой може да се намеси сред тях.

Големите промени в отборите

През лятната пауза мениджърите на "Сити" и "Ливърпул" Хосеп Гуардиола и Юрген Клоп бяха активни на трансферния фронт, като освен че купуваха, те се разделиха и с някои играчи. Една от звездите на червените Садио Мане премина в "Байерн" (Мюнхен), но вместо това на "Анфийлд" пристигна уругвайският голмайстор Дарвин Нунес от "Бенфика" за 75 млн. евро.

Шампионът "Сити" привлече Ерлинг Холанд от "Борусия" (Дортмунд) срещу 60 млн. евро, както и английският национал Калвин Филипс (48.75 млн. евро). От "Етихад" си тръгнаха Рахим Стърлинг, преминал в "Челси", Габриел Жезуш и Александър Зинченко, които отидоха в "Арсенал". За първи път "гражданите" продадоха играчи за по-висока сума, отколкото похарчената за нови.

Вероятно в началото на сезона предимството на двата отбора пред останалите ще продължи да бъде осезаемо. Завършилият трети "Челси" вече е с нов собственик - Тод Бьоли, но тепърва започва процесът на преструктуриране. Сините взеха Стърлинг, защитника на "Наполи" Калиду Кулибали и 18-годишния талант от "Астън Вила" Карни Чуквуемека.

Най-активен на трансферния пазар беше "Арсенал", купил футболисти за 132 млн. евро. Освен Жезуш и Зинченко "артилеристите" взеха още трима. Идеята на мениджъра Микел Артета е ясна - "Арсенал" да направи крачка напред и най-малко да се върне в Шампионската лига.

Големи промени има още в "Манчестър юнайтед". "Червените дяволи" са единствените, които започват сезона с нов мениджър - Ерик Тен Хаг, дошъл от "Аякс". Най-важният въпрос на "Олд трафорд" обаче изглежда дали Кристиано Роналдо ще остане в отбора.

Четвъртият от миналия сезон "Тотнъм" обаче не мисли да отстъпва позицията си на преследвачите, след като взе няколко нови играчи.

Между очакванията и шансовете

"Смятам, че в края на сезона "Сити" ще бъде пред "Ливърпул". Привличането на Холанд е голям бонус, като това е играч, който ще има ефект върху отбора. Да, "Сити" ще играе по-различен начин, но различен не означава по-лош. Тимът има много качествени играчи, които ще създадат много положения за норвежеца. "Ливърпул" също няма да бъде отслабен, но не знам дали може да се пребори със "Сити", прогнозира Шиърър.

Букмейкърите дават значително предимство на "гражданите". Средният коефициент за нова титла на тима на Гуардиола е под 2. За справка този за "Ливърпул" е 3.50.

Пред "Сити" стои едно историческо постижение - тимът може да стане едва вторият в ерата на Висшата лига, печелил титлата три пъти поред. Дотук това е правил единствено градският съперник "Юнайтед" в два периода 1999-2001 и 2007-09.

"Гражданите" имат четири титли от 2017 г. насам, като единствено "Ливърпул" през 2020 г. разби тази доминация. Нов триумф на "Сити" ще изстреля и Гуардиола сред малцината мениджъри печелили пет или повече титли.

"Сезонът е много дълъг, ще бъде много важно да се дозират натоварванията към играчите. Мисля, че в следващите месеци ще говорим много за световното първенство. Това, че победихме "Сити" за "Къмюнити шийлд" не значи почти нищо. Да, хубаво е да вземеш трофей, но ще е по-важно кой къде се намира през май", коментира Клоп.

Очаквания имаи към другите отбори в шампионата. Новите членове на Висшата лига са "Фулъм", "Борнемут" и "Нотингам форест", като всеки от тях ще иска да запази мястото си. "Нотингам" се завръща в елита след пауза от 21 години и беше много активен на трансферния пазар.

"Фулъм" от своя страна за поредна година се изкачва във Висшата лига, но среща огромни трудности да запише два поредни сезона в нея.

Още по-сгъстен календар

Шестседмичната пауза през ноември и декември ще направи календара във Висшата лига още по-сгъстен от обикновено. В навечерието на сезона това беше коментирано от много мениджъри, които дори вече изразиха притесненията си.

Според Клоп рискът от контузии във втората половина на сезона ще бъде много голям.

"Определено има рискове, но няма какво да се направи. Най-голямото притеснение за всички ще бъде, ако играч се контузи на световното първенство. Разликата с друг път ще е, че травма потенциално може да го извади до края на сезона", коментира и Гуардиола.

Дневник