Близо три четвърти от клубовете във Висшата лига или 71 процента определят финансовото си състояние като много добро. Това показва доклад за бизнеса във футбола на консултантската фирма BDO.

Според него клубовете в английския елит са се възстановили бързо от пандемията от COVID-19.

За сравнение преди година отговорилите с "много добро" на въпроса какво е финансовото им състояние, са били едва 29 процента.

По-различна е ситуацията във второто ниво на английския футбол (Чемпиъншип), където само 18% от клубовете определят финансовото си състояние като много добро. В останалите професионални дивизии - Лига 1 и Лига 2, клубовете, които са отговорили така са 33 процента.

Докладът показва и различните проблеми на клубовете в страната. Докато за тези от по-ниските нива те са свързани с увеличаване на местната фенска база, която да спомогне за по-голяма посещаемост на стадионите, то елитните клубове се борят за пробив на международния пазар.

Най-сериозното безпокойство за клубовете от английския елит е липсата на контрол върху разходите за заплати. Общо 58 процента от анкетираните във Висшата лига съобщават, че съотношението заплати-оборот е в полза на възнагражденията на футболистите.

Проучването на BDO заключва още, че интересът от Северна Америка и по-конкретно САЩ е все по-голям. Това отчита трайна тенденция на влизане на чуждестранни инвеститори в клубове, не само от Висшата лига, но и в клубове от Чемпиъншип.

"Докато цялостното финансово състояние се подобрява в английската професионална игра, скоростта на възстановяване е различна в лигите", казва Йън Клейд, ръководител на професионалния спорт в BDO.

"Много клубове от Висшата лига се възстановиха до нивата отпреди COVID-19, с възможности за растеж, надхвърлящи настоящите финансови заплахи. Обратният може да е случаят с клубовете в Лига 1 и Лига 2, които трябва да следят внимателно и контролират всяко пени".

Компанията отчита, че най-голям е натискът върху клубовете от Чемпиъншип. Там най-често има случаи на харчене на средства над възможностите в преследване на промоция за Висшата лига.

Дневник