Ще може ли Роберт Левандовски да играе за "Барселона"? Този въпрос се задава все по-активно в последните няколко дни, след като каталунците откриват новия сезон в събота (13 август), но полският нападател и останалите нови попълнения все още не са регистрирани.

Първата среща на каталунците в Ла Лига е срещу "Райо Валекано" на "Камп ноу" от 22 часа.

След един от най-трудните сезони в историята, белязан от напускане на Лионел Меси, президентът на каталунците Жоан Лапорта обеща на треньора Шави Ернандес да му набави необходимите попълнения, с които отборът да се завърне обратно в челото. През лятото на "Камп ноу" освен Левандовски пристигнаха още Рафиня от "Лийдс", Андреас Кристенсен, Франк Кесие, както и Жул Кунде. Клубът е на път да направи и още два значими трансфера, очаквайки Маркос Алонсо и Бернардо Силва.

Защо новите играчи все още не са регистрирани

Ла Лига има най-строгите финансови правила от всички големи първенства в Европа. Всеки клуб има таван на заплатите, който обозначава максималната сума, която може да похарчи за първия отбор си, в което се включват играчи и треньорски щаб. В тези цифри влизат заплатите и трансферните суми.

Казано с прости думи таванът е по същество изчисление на това, което клубът може да си позволи въз основа на приходите срещу разходите и дълга.

Ако даден клуб не отговаря на критериите, то не може да регистрира новите си футболисти в Ла Лига. Именно това е позицията, в която "Барселона" се оказва ден преди началото на сезона.

За момента каталунците запазват мълчание, тъй като в ход са техните "икономически лостове", за които говореше президентът Лапорта. Още през миналия сезон той обяви плана си, чрез който нови футболисти идват на "Камп ноу".

Клубът продаде 49.9 процента от своя мързандайзинг бизнес, също така и 25 процента от приходите от телевизионните си права за срок от 25 години. Последният ход на Лапорта е продажба на дял от 24.5 процента от Barca Studios. Той отива в компанията Socios, а стойността на сделката е 100 милиона долара.

Какво ще прави "Барселона"

Таванът на разходите се мени постоянно, но в края на миналия сезон при каталунците той беше -144 млн. евро. За сравнение клубът беше с 600 млн. евро преди пандемията, но заради големите загуби около здравната криза се превърна в единственият в испанския футбол с отрицателен баланс.

Към момента заплатите плюс амортизационните плащания на клуба остават около 500 млн. евро. Въпреки това "Барселона" получава разрешение от Лигата да харчи само част от това, което прави като спестявания от заплати, независимо дали чрез намаления или напускане на играчи.

Според ESPN всичко това не означава, че клубът няма да може да регистрира нови футболисти. Изтоник споделя през изданието, че е възможно за първия мач да се регистрират някои играчи, а други да останат извън състава.

Например Андреас Кристенсен ще бъде регистриран по-лесно, тъй като има по-ниска заплата от Левандовски. За момента обаче клубът не иска да тръгва по подобен път, който би поставял приоритет на едни футболисти за сметка на други.

Дневник