Той е един на милион. Има умението да вкарва ръката си във водата по начин, по който да бъде различен от всеки друг плувец. Има естествено усещане за водата. Той е като Стеф Къри при стрелба от тройката - не можеш да го копираш. Можеш да опитваш, но няма да успееш."

Тези думи бившият австралийски олимпиец в плуването Брет Хоук добави към мнението си, че Давид Поповичи е благословен с огромен дар. 17-годишният румънски плувец привлече вниманието тази година - най-напред със световните си титли на 100 и 200 метра в свободния стил в Будапеща, а сега и със световния рекорд на 100 м свободен стил, с който спечели златото на европейското в Рим.

Поповичи завърши за 46.86 секунди и от европейския връх вече погледна към следващата си цел - слизане под 45 секунди.

"Исках да съм възможно най-бърз и, изглежда, го направих. Сега вече фантазиите ми са за 45 секунди", заяви румънецът пред Би Би Си.

С увереност към бъдещето

Пред погледа на Поповичи се задават олимпийските игри в Париж 2024. Тийнейджърът е от страна, която до момента има само един олимпийски медал, донесен от Разван Флоря в Атина 2004.

Младият румънец е уверен във възможностите си и пред сайта на Международния олимпийски комитет (МОК) заяви, че вярва в това, че страстта му към плуването и упоритата работа му помагат да върви напред.

А страстта към плуването се е появила след първите му стъпки в спорта. Родителите му го записват на плуване на четиригодишна възраст по две причини - първо, за да се уморява и да може да спи по-добре, и второ, заради начална форма на сколиоза (заболяване, при което се получава гръбначно изкривяване).

На десет години Поповичи за пръв път подобрява национален рекорд. След четири години е най-бързият в категория до 15 години на европейския младежки олимпийски фестивал с 49.82 сек на 100 м свободен стил.

"Обичам да мисля, че съм обикновено момче, способно да прави необикновени неща. Но не мисля, че съм специален или че съм нещо повече от другите. Аз съм човек, просто плувам бързо", казва Поповичи, който се възхищава на Йън Торп и Майкъл Фелпс.

От басейна към учението

Извън плуването 17-годишният състезател има различни интереси. Казва, че иска да учи психология, но смята за малко вероятно да се насочи към университет в САЩ.

"Ще продължа в Румъния, защото искам да съм с моя треньор. Химията помежду ни е прекалено важна, за да я пренебрегна", казва Поповичи.

"Колкото до ученето - харесвам психологията. Харесва ми човешкият ум, защото го използвам и знам какво може да постигне, когато е добре контролиран. Мускулите имат своята роля, но мозъкът е най-големият инструмент за всеки добър спортист", добавя младежът.

Дневник