Александър Усик победи за втори пореден път Антъни Джошуа и защити световните си титли по бокс в тежка категория. На галавечер в Джада, Саудитска Арабия украинският боксьор триумфира след 2:1 съдийски гласа.

Английският съдия Стив Грей даде 115:113 точки за Джошуа, докато другите двама (от САЩ и Украйна) отсъдиха 115:113 и 116:112 в полза на Усик.

Двамата се срещнаха за втори път в рамките на последната година, след като през септември 2021 г. Усик спечели в Лондон.

Украинецът защити поясите във версии Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Световна боксова организация (WBO) и Международна боксова организация (IBO). Към тях той добавя и титлата на списание "Ринг".

Двубоят беше лишен от зрелищни нокдауни или категорично предимство на единия от двамата боксьори. С отличното си движение и бързината си обаче Усик се предпази от големи проблеми. Украинецът започна колебливо, след което набра скорост и за кратко беше разклатен единствено в деветия рунд.

Усик остава непобеден в професионалната си кариера, като това беше неговият 20-ти мач. Украинецът има 13 нокаута, но нито един след влизането си в тежката категория през 2019 г.


"Благодаря на всички, които се молиха за мен и ми даваха сила. Ние вече написахме история, всички заедно. Надявам се тези, които са гледали мача да са видяли как не се предадох", каза шампионът и заяви, че е готов да се бие с Тайсън Фюри: "Сигурен съм, че той не се е отказал и иска да се бие с мен. Само Господ знае дали мога да стана абсолютен световен шампион".

За Джошуа загубата е трета в 27 битки сред професионалистите. Британецът остава с 24 победи (22 с нокаут).

Джошуа не успя да стане световен шампион за трети път в кариерата си. Първоначално той напусна ринга ядосан, след което се върна и поздрави опонента си.

"Искам всички да аплодират Усик, този човек е страхотен талант. Вижте ме, аз съм 110 килограма, аз съм тежък, аз удрям здраво, но той е страхотен. Искам да го поздравя за победата му и неговата работа, въпреки всичко през което преминава неговата родина", обърна се Джошуа

Хронология

За разлика от първия двубой Джошуа започна по-активно и опита да води боя. Британецът разчиташе на водещата си ръка и пускаше доста удари в първия рунд, като няколко пъти успя да пласира точни попадения в тялото на шампиона.

Първата част беше с поделено надмощие, след което последваха два рунда на сметката на Джошуа, който особено във втория рунд пласира точно дясно кроше, за да поразклати Усик.

Едва след третия рунд Усик започна да намира своя ритъм и ударите му започнаха да пробиват гарда на Джошуа. Украинецът показа тичичната си скорост и отлично движение, като освен че пласираше удари, успяваше и да бяга от тези на Джошуа.


Силен рунд в сметката на Усик беше четвъртият, докато в петият шампионът продължи да има леко предимство, но също беше намерен от Джошуа. Усик се оплака и от това, че е ударен под пояса от британския си съперник.

В следващата част обаче Джошуа притисна съперника си към въжетата, но се забави с нанасянето на комбинация и украинецът много бързо успя да се измъкне.

С напредване на срщеата Джошуа загуби от остротата си и изглеждаше, че Усик навлиза в по-добър ритъм. В осмият рунд движенията на претендента вече бяха по-бавни, но въпреки това Джошуа успя да натисне премине в настъпление, когато пласира комбинация в тялото на Усик и отново го притисна към въжетата, но шампионът пак показа добро движения.

Деветият рунд беше критичен за Усик, който беше разклатен сериозно от Джошуа с комбинация десен-ляв. Украинецът изглеждаше в сериозна криза повече от 40 секунди пред гонда, но успя да се задържи на крака, а Джошуа не го атакува в заключителните секунди.
 

След паузата шампионът премина в настъпление и беше много по-активен, докато Джошуа търсеше един удар, с който да опита да довърши Усик. Вместо това обаче именно британецът понесе повече в главата си. Само веднъж Джошуа успя да контрира Усик след канонадата от удари.

Усещайки, че губи срещата Джошуа се хвърли в атака в последната част, много бързо той успя да стигне до точно ляво кроше в главата на Усик, но украинецът се задържа на краката си. След това скъсяваше дистанцията, но без реална опасност и по-скоро се стигаше до клинчове.

След края на срещата двамата застанаха на ринга с флага на Украйна, правейки препратка към продължаващата война в страната.

Дневник