Световният шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP) последва примера на Формула 1 и обяви въвеждането на спринтови състезания от следващия сезон 2023. Президентът на компанията промотър на MotoGP Кармело Еспелета съобщи, че те влизат догодина и ще са за всяко състезание, а не в определени стартове, както във Формула 1.

За разлика от спринтовете във Формула 1, тези в MotoGP ще имат статута на допълнително състезание. То ще бъде с дистанция, която е половината от класическата и ще се присъждат половината от точките.

"Спринтовете имат за цел да направят уикенда още по-интересен, като в същото време да не товарят пилотите и те да не прекарват повече време на пистата", каза Еспелета.

За целта една от тренировките, както и неделната загрявка преди състезанието отпадат. Класическата квалификация в две фази остава, като тя ще решава решетката за спринтовото състезание. В класическото такова също ще се потегля от позициите в квалификацията.

Промяната в състезателните уикенди обаче няма да доведе до промяна в правилата на MotoGP и съответно увеличаване на броя допустими двигатели или гуми за използване.

Новината предизвика смесени реакции след водещите пилоти. Джак Милър от "Дукати" приветства решението, докато световният шампион Фабио Куатараро го обяви за "глупаво".

Дневник