Министърката на младежта и спорта Весела Лечева освобождава от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет на „Българския спортен тотализатор“ и назначава ново ръководство, гласи информация на ведомството.

Решението на принципала на дружеството е подадено в Агенцията по вписвания.

За изпълнителен директор на мястото на бившия депутат от ИТН Александър Тодоров е назначен Ангел Иванов.

Така предишните шефове, поставени от Радостин Василев, изкараха на постовете си едва няколко месеца. Процедурата бе протакана, тъй като по-предишното ръководство от управлението на ГЕРБ, начело с Любомир Петров и бившите футболисти Христо Йовов и Гошо Гинчев, обжалва в съда.

Ангел Иванов е завършил УНСС, специалност „Финансов контрол“. Работил е в сферата на корпоративните финанси, бизнес администрацията и международното банкиране. Разполага със сериозен опит във финансовия анализ, изграждане на ефективни управленски структури, контрол на разходите и управление на риска, се казва в официалното съобщение.

Таня Андреева е назначена за член на УС. Тя има 20-годишен юридически стаж. Работила е в държавния и частния сектор. Била е главен секретар на Министерството на младежта и спорта.  

Другите членове на УС са Галина Чернева, Гея Колекчова и Радослав Щербаков.
 

За изпълнителен директор е избран Светослав Русинов, юрист и икономист. Той е с 11 години стаж в структурите на НСБ като юрисконсулт и старши юрисконсулт. От 2017 г. е юрисконсулт на „Сердика спортни имоти“ ЕАД. През септември 2020 г. е назначен за главен юрисконсулт в „Академика 2011“ ЕАД.

Сред останалите четирима членове личи легендата на спортната гимнастика Йордан Йовчев.

Смяната на ръководството на НСБ се основава на желанието за спокойствие и предвидимост при използване на спортната база на дружеството от спортните организации. Необходими са хора с визия за предстоящите сложни времена, свързани с цената на енергоизточниците и инфлацията, пише в информацията.

    „С някои действия от сключване на спорни договори, недостатъчно обосновани действия, както и продължаващо бездействие при други, ръководството на НСБ изчерпа първоначалния ми кредит на доверие“, казва Лечева.

И в двете дружества ще има приемственост, като целта е запазване на оптималния баланс между интересите на спортната общност и тези на държавата, посочва ММС.

ClubZ