ЦСКА-София загуби от "Базел" с 0:2 и отпадна в плейофа за групите на Лигата на конференциите след 1:0 в София миналата седмица. Двубоят в швейцарнкия град на живо проследи местното величие (и на световния спорт) Роджър Федерер, който е тренирал футбол като дете.

Така "червените" се разминаха с групите на евротурнир - нещо, което съумяваха да направят в предишните две години.

Фабиан Фрай изравни общия резултат в 66-ата (горе), а в 84-ата Михаел Ланг прати "Базел" напред.

Силни изяви имаше вратарят на българския тим Густаво Бусато, макар че пусна втория гол между ръцете и краката си. А "червените" не се възползваха от добри ситуации, особено преди почивката. Имаха възможност и в добавеното време.

Като цяло обаче "Базел" бе по-добрият отбор, притискаше съперника си, изтърва много, можеше много по-рано да поведе в резултата. Факт е, че "Базел" е по-силен от ЦСКА-София, който не успя да надскочи себе си този път.
 

В първите минута темпото не бе особено високо, но в 18-ата минута домакините пропуснаха първата си възможност. Трима играчи на Базел се озоваха на стрелкова позиция в наказателното поле, но Бусато успя да парира опита на Зеки Амдуни. Малко след това спаси и ножичен изстрел.
 

Секунди преди почивката Лиъм Милър изпусна нов добър шанс, стреляйки над вратата. На ЦСКА-София в атака липсваше последният пас или последният удар, а акции имаше. Не бяха оползотворени най-вече от Маурисио Гарсез. Няколко пъти топката не стигна до новото попълнение Дауда Бамба, а трябваше, тъй като бе на отлични позиции.  

През второто полувреме Базел продължи да бъде по-активният отбор, но в действията на домакините имаше и доста брак. А ЦСКА-София се пропука в защита - нещо, което се случваше и преди почивката.
 

В 66-ата минута капитанът Фабиан Фрай бе изведен от втора позиция и останал очи в очи с Бусато, не сбърка с левия крак за 1:0.

Голът успокои играта и срещата сякаш се насочи към продължения. Проблемът е, че ЦСКА-София не атакуваше опасно, както в първата част. Не пресираше така ефективно, явно отпадна физически.
 

В 84-тата минута бранителят Михаел Ланг, който пропусна първата среща, се включи по десния фланг с двойно подаване с резервата Дариан Малес и с удар от почти нулев ъгъл прекара топката между краката на брилятния до момента Бусато за 2:0.
 

В оставащите десетина минути до края българският представител опита натиск, но той бе хаотичен. Все пак в 120-ата застраши домакините при центриране, като в случая трябваше да се намесва вратарят Хиц.

ClubZ