Българският национален отбор по волейбол започва участието си на световното първенство с мач с настоящия шампион Полша. Двубоят в Катовице е тази вечер в 21.30 часа и ще бъде излъчван по "Макс спорт 3".

Другите два отбора в групата са САЩ и Мексико. Мачовете на България с тях са съответно в неделя и вторник от 18.30 ч.

Първите два отбора и четирите най-добри трети от шестте групи ще се класират за фазата на преките елиминации.

Световното първенство трябваше да се проведе в Русия, но заради войната в Украйна международната федерация го премести. Съвместни организатори са Полша и Словения.

България беше домакин на предишното световно първенство заедно с Италия. Тогава националите останаха на 11-ото място. Впоследствие отборът записа слаби представяния на две европейски първенства и в Лигата на нациите.


Този сезон отборът успя да изпълни задължителната цел да запази мястото си в Лигата на нациите. Сега в състава се върнаха опитните Цветан Соколов и Тодор Скримов, но посрещачът пропуска първия мач заради контузия.

Преди турнира Желязков беше взискателен към състезателите и искаше да подобрят играта си на начален удар. След двете победи срещу Канада в последните приятелски срещи той заяви, че има положителна нагласа.

"Нашата игра и нашият стил са такива, че не можем да играем спокойно по принцип, а трябва "да се запалим". Днес (в понеделник) на моменти, когато "се запалихме", играхме фантастично. Надявам се, че зарядът, който ще имаме на мачовете там, ще бъде достатъчен сам по себе си, за да "се запалим".

По думите му на моменти отборът е играл на много високо ниво и целта е това представяне да става все повече. "Класата на Полша е много голяма, няма какво да се лъжем. Фаворит е отборът на Полша, няма как да не бъдат. Ясно е какъв отбор имат, но смятам, че имаме своите си качества да ги победим независимо от това. Ако успеем да дадем най-доброто от себе си всички, можем да ги победим. Няма непобедими отбори", заяви Желязков.

Капитанът Соколов смята, че съставът е подготвен и може да направи изненада. "Има израстване, младите го показват и се видя. Надявам се да играем и да се забавляваме. Дано да играем повече мачове на това първенство. Всеки един в отбора иска да печели. Ще помагам с каквото мога на младите състезатели. Най-важно е да се раздадем."

Съставът на България за световното първенство
Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров
Диагонали: Цветан Соколов, Денис Карягин
Посрещачи: Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Светослав Иванов
Блокировачи: Светослав Гоцев, Алекс Грозданов, Николай Колев, Стефан Чавдаров
Либеро: Владислав Иванов

Ахеухсн