Германската автомобилна компания "Ауди" ще влезе във Формула 1 от 2026 г. Това обявиха двете страни в съвместно съобщение.

Все още не е ясно дали германският концерн ще има собствен отбор, или ще бъде просто доставчик на двигатели. Това трябва да бъде обявено до края на годината, се казва в съобщението.

"Състезанията са в ДНК-то на "Ауди". След успехите, които имаме в "24-те часа на Льо Ман", Формула Е и DTM, е логично да продължим и във Формула 1", каза Маркус Дюсман, президент на борда на директорите на компанията.

Влизането на "Ауди" във Формула 1 ще стане в периода, от който в сила влизат новите технически правила. От 2026 г. двигателите ще останат в настоящия си формат V6, но ще включват по-голяма електрическа мощност, както и 100% устойчиви горива. Това са двата фактора, които са убедили "Ауди" да влезе във Формула 1.

"Фолсксваген", който е собственик на автомобилната компания, подкрепя включването в шампионата. Директор на концерна беше съобщил, че "Порше" също има интерес да влезе във Формула 1.

В момента производителите на двигатели във Формула 1 са "Мерцедес", "Ферари", "Рено" и "Хонда". Първите три имат заводски отбори, както и по два клиентски, докато "Хонда" оттегли програмата си във Формула 1. Задвижващите системи на японците, които доставят на "Ред бул" и "Алфа Таури", са под името "Ред бул".

Смята се, че именно "Ред бул" ще бъде един от отборите, които ще използват двигатели на "Ауди". В момента "биковете" имат договор за използване на настоящите задвижващи системи на "Хонда" до 2025 г.

Дневник