Българският отбор по волейбол започна със загуба участието си на световното първенство. Националите отстъпиха с 0:3 (12:20, 20:25, 20:25) срещу домакина и настоящ шампион Полша.

Пред пълните трибуни в Катовице отборът, воден от Николай Желязков, не успя да се справи с предизвикателството, отправено от поляците. Само в два момента в мача България се опълчи, но съперникът бързо съумя да си върне преднината.

България завърши с 29 успешни атаки срещу 39 за поляците. Съперникът изпълняваше много силен начален удар и стигна до 13 аса срещу три за българския отбор.

Извън състава за двубоя остана контузеният посрещач Тодор Скримов. Най-резултатен за България стана Цветан Соколов с девет точки, следван от Александър Николов с осем. За домакините Камил Семенюк направи 16.

Полша изигра много силно първия гейм и даде само 12 точки на България. В следващите две части националите подобриха представянето си, но не достатъчно.

Във втория и третия гейм българите се постараха и около десетата точка успяваха да изравнят и дори да поведат. Световните шампиони обаче използваха пълноценно силния си начален удар и възможностите си и заслужено спечелиха.

В другата среща в групата САЩ победи с 3:0 (25:18, 25:20, 25:12) Мексико.

България ще играе с американците в неделя в 18.30 ч., а мачът ще бъде излъчен по "Макс спорт 3". За преките елиминации продължават първите два и четирите трети отбора с най-добри показатели в шестте групи.

Дневник