Турнир със знакови отстъствия и лебедовата песен на Серена Уилямс - по този начин е описван, започващият US Open. Последната надпревара по тенис от Големия шлем стартира на 29 август и се чака с огромен интерес.

Турнирът в Ню Йорк ще премине без Новак Джокович, който заради отказа си да се ваксинира срещу COVID-19, не замина за САЩ. Вместо това дългогодишната №1 при дамите и носителка на 23 титли от Шлема Серена Уилямс се насочва към своето последно участие. Тя анонсира своето отказване от тениса през лятото.

На кортовете в Ню Йорк няма да играят още Роджър Федерер, който продължава да се възстановява от операции на колената, както и лекуващият контузия в глезена Александър Зверев.

Турнирът при мъжете вълнува много хора, тъй като залогът в него е не само титлата, но позицията за №1 в световната ранглиста.

Петима в битката за №1

Със званието действащ шампион и настоящ лидер в световната ранглиста Даниил Медведев влиза в турнира в Ню Йорк с надеждата да повтори постижението си от 2021 г. Той ще има и допълнителна мотивация, след като пропусна "Уимбълдън" заради забраната за участие на руски тенисисти.

За да запази първата си позиция в света Медведев обаче ще трябва да достигне поне до финалния мач, в противен случай може да бъде изпреварен.

В спора за №1 са общо петима играчи. Освен Медведев това са Рафаел Надал, Стефанос Циципас, Карлос Алкарас и Каспер Рууд.

Испанецът не участваше в Ню Йорк преди година и не защитава никакви точки, което му дава голямо предимство спрямо останалите. Надал, който има рекордните 22 титли от Шлема, не е водил в ранглистата от 2020 г.

Освен това 36-годишният тенисист получава отличен шанс да се откъсне пред Джокович в битката за най-много титли от Шлема.

Циципас, Алкарас и Рууд се нуждаят от достигане поне до финал, за да могат да се изкачат на върха в ранглистата. Испанецът Алкарас има шанс да стане най-младият №1 в историята, а дотук рекордът се държи от Лейтън Хюит, оглавил ранглистата на 20 г. В момента Алкарас е на 19 г.

Българското участие в турнира се изчерпва с Григор Димитров, който започва в първи кръг срещу представителя на домакините Стив Джонсън. Виктория Томова и Димитър Кузманов отпаднаха в квалификациите.

Турнирът при жените: очаквайте неочакваното

"Турнирите в последните години показаха, че трябва да се очаква неочакваното", така победителката от 2021 г. Ема Радукану описа очакванията си за тазгодишната надпревара. Преди 12 месеца британката шокира всички в Ню Йорк и погледите вече са насочени към нея.

Интригата при дамите е още по-голяма, като се има предвид, че в последните 14 турнира от Шлема имаше девет различни победителки. В този период единствено Ашли Барти и Наоми Осака спечелиха по три турнира, а Ига Швьонтек - два.

Именно полякинята е считана за фаворит при дамите, като тя записа впечатляваща серия от 36 срещи без загуба в течение на сезона.

"В турнирите никога не можеш да си сигурен в нищо. Изненадите при жените са повече, може би заради изравнените сили", коментира Радукану, а Швьонтек добави: "Влизам без определени очаквания, но това е турнир, на който искам да продължа да се подобрявам".

Без съмнение най-много погледи в Ню Йорк ще са насочени към Серена Уилямс. Тя държи рекорда по титли в Оупън ерата с 6, колкото има и Крис Евърт.

Като жест организаторите обявиха, че носителката на 23 титли от Шлема ще играе във вечерната сесия на първия кръг. Освен това тя получи "уайлд кард" за турнира на двойки заедно със своята сестра Винъс Уилямс. Двете спечелиха надпреварата през 1999 и 2009 г., а за последен път играха на двойки в Ню Йорк през 2014 г.

Дневник