С четири победи от четири мача "Арсенал" се радва на перфектен старт на новия във Висшата лига. "Артилеристите" победиха трудно "Фулъм" в събота и са единствения тим, който дотук не е загубил нито една точка и представянето на състава е много по-различно от това през миналата година.

Отличното начало веднага доведе до поглед към историята и статистиката. А тя показва, че последният път, в който "Арсенал" стартира с четири поредни победи, накрая завърши като шампион, при това без нито едно поражение. Става въпрос за паметния сезон 2003-04, известен като "непобедимите".

И досега постижението на тима, воден тогава от Арсен Венгер, е единствено в ерата на Висшата лига.

"Не бях наясно с това, но мисля, че е голям комплимент за футболисите. Този отбор има характер и това ни помогна да победим "Фулъм", защото мачът беше тежък", коментира след двубоя на "Емиратс" мениджърът Микел Артета.

Според него обаче не бива да се говори за титла.

"На този етап да споменаваме титла би било много пресилено. Висшата лига е дълъг маратон".

Двубоят с "Фулъм" беше под №100 за Артета като мениджър на "Арсенал" и той записа своята 53-та победа. От всички преди него единствено Венгер има по-добър баланс, след като спечели 54 пъти в първите си 100 срещи.

Бившият играч на "артилеристите" Алън Смит смята, че голямата промяна от предишните сезони е в мисленето на футболистите и манталитетът, който те показват.

"Победите са отличен показател, но погледнете поведението им. Срещу "Фулъм" те измъкнаха труден мач, който беше белязан от кошмарна грешка. Освен това беше физически мач, с много сблъсъци, провокации, но "Арсенал" не се стресна, както се е случвало много в последните години", коментира Смит пред BBC.

Смит отчита и атмосферата на "Емиратс", която много помага на отбора.

"В тима има дух, футболистите са задружни, Артета изгради колектив, което е много важно. Вижте и какво става на трибуните, шумът на "Емиратс" беше оглушителен, такова нещо не е имало от поне 10 години".

Артета обаче не бърза да се радва, а предупреди, че предстоят още по-трудни срещи. "Арсенал" тепърва навлиза в период, в който мачовете стават повече заради началото на европейските турнири. В следващите 35 дни "артилеристите" имат и два мача, които ще покажат дали израстването им е трайно - на 4 септември те срещат "Манчестър юнайтед", а на 1 октомври е дербито с "Тотнъм".

Дневник