Новият титулярен вратар на "Левски" Пламен Андреев попадна в класация за 250-те най-обещаващи футболисти в света. В анализа на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) 17-годишният страж заема 22-рото място от топ 50 на играчите, родени през 2004 година и по-късно.

Андреев е с резултат от 59.5 точки, като през последната година е изиграл 867 минути за "Левски".

Миналия сезон младият вратар пазеше във всички мачове за Купата на България, включително и в спечеления финал с ЦСКА (1:0). След отпадането от "Хамрун" в Лигата на конференциите Станимир Стоилов обяви, че ще го използва и в първенството.

На среща с привърженици преди мача с "Ботев" във Враца (2:0) треньорът се изказал критично за досегашния титуляр Николай Михайлов. Опитният футболист допусна грешки при загубата с 1:2 от "Хамрун" в София.

"В последните пет-шест години Николай Михайлов лъжеше себе си и всички, че е футболист. През последните девет месеца изгради мускулатурата си и прилича на вратар. Когато навлезе в най-добрата си спортна форма, допусна грешките срещу "Хамрун" и съдбата го наказа, както и всички нас за прикриването през годините. Не искам да търся виновник в негово лице. На този етап е в клуба и ще се бори за мястото си", казал Стоилов, цитиран от "Тема спорт".

"Младите вратари ще са с предимство. Неслучайно Пламен пази през пролетта за купата и силните контроли, за да преодолее психическите спънки, все пак е на 17 години. Докато той се представя добре, Николай ще чака", добавил треньорът.

На първото място във възрастовата група на Андреев убедително е Пабло Гави от "Барселона" с 93.2 точки и 3956 минути. В тройката влизат двама вратари - Габриел Слонина (73.2 точки) от "Чикаго файър" и Даниил Худяков (72.4) от "Локомотив" (Москва).

С най-висок резултат в петте категории (родени след 2000, 2001, 2002, 2003 и 2004 г.) е бразилецът Винисиус от "Реал" (Мадрид). Той единствен има сто точки, като е изиграл 4891 минути.

Дневник