ФИФА назначи временно футболно управление в Салвадор. Решението идва след едномесечна забрана за мачове в страната заради обвиненията, че местната футболна федерация е атакувана от правителството.

Международната федерация обяви, че временният комитет ще управлява вместо националната федерация за до една година. "Комитетът влезе в упражняването на функциите си", заяви регионалният представител на ФИФА Марко Леал пред медиите, цитиран от БТА.

Напрежението започна в средата на юли, когато съдът на националния спортен институт, председателстван от брата на президента Наиб Букеле, временно наказа седем души на ръководни постове в местната федерация, включително и президента Хуго Карило, за това, че са отказали да "адаптират" статута си към законите в държавата.

Прокурори също претърсваха офисите на федерацията и дома на Карило заради подозрения в пране на пари.

Правителството на Салвадор опита да наложи своя федерация, но се отдръпна след заплахите на ФИФА да отстрани напълно страната от международния футбол.

Част от задачите на новата власт ще бъдат да организира избори за нов изпълнителен комитет на федерацията според стандартите на ФИФА. "Основната цел на комитета ще бъде да задвижи отново футбола в страната на всички нива", каза Леал.

Дневник