171 кандидати ще се борят за шестте депутатски места, отредени за 30-ти МИР-Шумен. За изборите за Народно събрание на 2 октомври листи регистрираха 28 партии и коалиции. Срокът изтече днес.

6 политически сили ще участват с пълни листи от 12 кандидати – „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, „Изправи се България“, ВМРО-БНД и ДПС.

Първата сила в Шуменско на последните избори ДПС влиза в надпреварата с лидера си Мустафа Карадайъ. Втори отново е Хамид Хамид.

Водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС е бившият просветен министър Красимир Вълчев, като на второ и трето място са ексдепутатите Илтер Бейзатов и Ралица Тодорова.

„Продължаваме промяната“ са поставили на първо място в листата си министърът на образованието в правителството на Кирил Петков – Николай Денков. На второ място е доскорошният зам.-областен управител Николай Колев, а екс областният управител Владимир Йолов е 12-ти.

Листата на БСП за България се води от бившия земеделски министър Иван Иванов. На второ място е Иван Ганчев от Нови пазар, а на трето - Александър Горчев от Велики Преслав.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ издига за водач на листата си в Шумен бившия депутат Андрей Михайлов. "Демократична България" залага на 11 кандидати, като първи е д-р Александър Симидчиев.

Водач на листата на ВМРО-БНД ще бъде областният лидер и бивш народен представител Деан Станчев. „Възраждане“ пък залага на Николай Костадинов.

Ето и останалите водачи на листи:

ШУМ.БГ