Българският национален отбор по волейбол отпадна от световното първенство. Съставът, воден от Николай Желязков, загуби с 2:3 (25:20, 20:25, 23:25, 25:23, 16:18) от Мексико в третия си мач в Катовице.

След пораженията с по 0:3 от шампиона и домакин Полша и САЩ, българският отбор остава извън осминафиналите. За България това е най-слабото класиране на световни първенства във всички 19 участия. За пръв път националите си тръгват от световно, без да са спечелили мач.

Турнирът затвърждава за пореден път голямото отстъпление на мъжкия национален отбор. Този сезон България спечели само две победи в 15 официални мача, като те бяха достатъчни единствено в борбата за запазване на мястото в Лигата на нациите.

Мачът с мексиканците беше вторият поред, в който българският отбор губи гейм, след като има три поредни точки за спечелването му. И ако срещу американците това стана в третия гейм, то сега беше в тайбрека при 14:11.

Макар и без да играят силно, националите поведоха след 25:20. Въпреки това мексиканците действаха с желание и успяха да направят обрат. Българският отбор съхрани надеждите си за победа, като спечели четвъртия гейм, благодарение на добрата игра на Цветан Соколов в решителните моменти.

В тайбрека воденият от Желязков състав постепенно натрупа ценна преднина, но в края я изпусна.

Дневник