Капитанът на националния отбор по волейбол Цветан Соколов се изказа критично за представянето в мача с Мексико на световното първенство. Българският състав допусна загуба срещу аутсайдера в групата и си тръгва без спечелен мач.

Отборът остава извън първите 16 в света и с това записа най-слабото си от общо 19 участия на световно първенство.

"Такова чудо не ни се е случвало. Не знам какво да кажа. Не сме показвали такава игра или поне аз не си спомням. Надиграха ни, имаха повече желание да спечелят, което не трябва да се случва. Не може по такъв начин да излезем, сякаш сме загубили още преди началото на двубоя. Трябваше да си извоюваме победата. Напрежението няма никакво значение, просто това не може да се случва", каза Соколов пред "Макс спорт".

"Не можахме да завършим мача и гейма, но няма какво да се оправдаваме. Не играхме добре", добави диагоналът.

България водеше с 14:11 в тайбрека, но изпусна три последователни възможности за почетна победа. След това бяха изпуснати и още два мачбола.

Пред сайта на федерацията Соколов заяви, че няма отговор на въпроса защо България напуска световното толкова рано. "Всичко трябва да се анализира. Не играхме по този начин, който трябва. Показахме 30 процента от това, което правим дори на тренировки, не само на приятелски мачове. Нищо не ни се получаваше. Не че е нямало желание."

Селекционерът Николай Желязков смята, че проблем с мотивацията е довел до поражението от Мексико. "След загубата от САЩ беше ясно, че много трудно можем да продължим. Но ние сме такива, че в подобни мачове, когато сме излезли от първоначалните си цели, трудно се мобилизираме. Не играем по най-добрия начин. Не можахме ментално да се подготвим. Не е за първи път да се получават нещата по този начин. Трябва да изградим манталитет и в такива мачове да даваме всичко от себе си."

"След като спечелихме първия гейм срещу Мексико, може би си помислихме, че ще е много лесно. Но нещата се обърнаха", каза Желязков.

"Въпросът е, че като манталитет трябва да се изградим. Отборът трябва да се научи. Всички играят волейбол. Мексико е пример. Трябва да защитаваме авторитета на българския волейбол във всеки мач. Няма слаби съперници."

На въпроса дали ще има промени в състава в бъдеще Желязков отговори: "Трябва да се направят анализи на цялостното представяне. Не искам да затварям горчилката от последните мачове. Нека се погледне цялата година какво се случи в националния отбор. Дадох възможност на много млади играчи. Някои грабнаха шанса си, други - не. Анализът ще покаже какво трябва да се направи за следващата година. На Балканите силно обичаме и силно мразим. Когато е лошо - мразим. Не е само лошо през тази година. Отборът направи силни мачове. Да, не се представихме добре на световното. Има си причини, знам ги."

Дневник