Новият сезон в европейския футбол започна и макар да е само септември, вече се говори за евентуални треньорски промени, при това в два от водещите клубове в света - "Байерн" и "Ювентус". Това са и двата тима от топ 5 първенствата в Европа, които доминират най-дълго. Баварците спечелиха десетата си поредна титла в Германия, докато "бианконерите" доминираха в продължение на девет сезона, преди да сдадат първата позиция преди две години.

Общото между тях сега е, че треньорите им Юлиан Нагелсман и Масимилиано Алегри са и на челните позиции според букмейкърите като застрашени от уволнение.

"Байерн" в непозната ситуация

Ще остане ли Юлиан Нагелсман начело на "Байерн"? Този въпрос се задава все по-упорито в Мюнхен и Германия, след като тимът загуби от "Аугсбург" през уикенда и вече е без победа в четири поредни мача в Бундеслигата.

Ситуацията е невиждана в клуба от почти 21 години. Последният толкова дълъг период без успех в шампионата е между ноември 2001 и януари 2002 г., когато баварците записаха седем мача без победа (3 равни и 4 загуби).

И въпреки че нещата в Шампионската лига се получават, където "Байерн" е с две поредни победи, то в Бундеслигата ситуацията е по-сложна. Все пак от клуба съобщиха, че на Нагелсман е гласувано доверие. Според експерти то не е безкрайно, тъй като на пазара има свободни треньори като Томас Тухел, уволнен от "Челси".

Тухел вече веднъж беше близо до баварците, като през 2018 г. се размина с клуба.

"Сега не преговаряме с други треньори. Напълно сме убедени в работата на Юлиан. Разбира се, всички сме в лошо настроение, не сме доволни от ситуацията, но трябва да стигнем до корена на проблемите и да ги решим. Нужно е да започнем да печелим още от следващия мач", каза изпълнителният директор на клуба Оливер Кан.

Малко по-остър беше спортният директор Хасан Салихамиджич, който още след мача намекна, че може да се стигне до по-сериозни промени.

В следващите си два двубoя баварците срещат "Байерн" (Леверкузен) и "Борусия" (Дортмунд) и според анализаторите в Германия те ще са ключови за бъдещето на Нагелсман. Още повече че уволнение през есента няма да бъде прецедент в "Байерн" - по този начин клубът се раздели с Карло Анчелоти и Нико Ковач.

"Ще премисля нещата, ще видя къде грешим. Очевидно е, че имаме проблеми, но ще ги преодолеем, сигурен съм в това", коментира лаконично Нагелсман.

"Ювентус" между финансовата и игровата криза

Не по-малко деликатна е ситуацията и в "Ювентус", където тимът вече не е водеща сила в Италия. След седем кръга в Серия А "бинаконерите" са едва осми в таблицата с 10 точки. През уикенда "Ювентус" претърпя и първото си поражение, губейки от "Монца".

Загубата от новака в елита беше определена като срамна, а това доведе до нова порция критики към треньора Алегри. Специалистът гледаше от трибуните заради наказание, а фенове на клуба го атакуваха още по време на срещата.

"Ювентус" не е започвал толкова слабо на домашната сцена от сезон 1993-1994.

Като се добавят към това и двете поредни поражения в Шампионската лига, бъдещето на Алегри изглежда все по-несигурно, а може би не. Според водещи италиански медии "Ювентус" не може да си позволи да освoбоди треньора, тъй като трябва да му плати огромна сума.

През началото на миналия сезон Алегри подписа нов договор срещу заплата 9 млн. евро на година, който е в сила до 2025 г. Ако от клуба го освободят сега, трябва да му платят 20 млн. евро.

"Да променим нещо в управлението сега би било лудост. Проблемите трябва да се разглеждат от всички ъгли. Преживяхме трудни години, не само във футбoлен план. Обвиненията няма да ни помогнат. Макс Алегри има не просто договор, той има програма за развитие за три-четири години", коментира още преди мача с "Монца" директорът Маурицио Аривабене.

Дневник