"Барселона" обяви печалба 98 милиона евро за изминалата финансова година 2021-2022 и прогнозира още по-висока за следващата. От клуба съобщиха, че прогнозата им за този сезон е 274 млн. евро.

Клубът, който е на второ място по стойност според оценката на "Форбс" зад "Реал" (Мадрид), преживя няколко много трудни години и беше изправен пред финансова криза. Според борда на директорите в момента "Барселона" се възстановява.

В понеделник беше обявено, че финансовата година е приключена с оборот 1.017 млрд. евро, а също така е одобрен бюджет за оперативни разходи 1.255 млрд. за този сезон.

По-рано през септември Ла Лига обяви, че повишава лимита на разходите на каталунците с 800 млн. евро. Това стана възможно след редица ходове на клуба по възстановяване на финансовото му състояние. От "Барселона" продадоха 25% от приходите от телевизионните си права за следващите 25 години.

Клубът събра допълнителни 200 милиона евро от продажбата на общо 49% дял в Barca Studios в две отделни транзакции, като същевременно подписа дългосрочен договор за спонсорство със стрийминг компанията Spotify през март.

Всичко това позволи на "Барселона" да похарчи 150 млн. евро за нови играчи през лятото и да успее да ги регистрира.

Въпреки трудните сезони, през които преминава клубът, се отчита голяма печалба. Стойността 98 млн. евро е по-висока от тази, която "Реал" има за миналия сезон. Клубът от Мадрид спечели Ла Лига, Шампионската лига и Суперкупата на Испания, но отчете печалба 13 млн. евро.

Дневник