Руският национален отбор няма да участва на европейското първенство по футбол през 2024 година. УЕФА остави страната извън жребия за квалификациите преди надпреварата.

Русия беше извадена от международните спортни прояви през пролетта заради войната в Украйна. Към мерките се включиха ФИФА и УЕФА, като руският футбол беше изолиран.

Руският футболен съюз оспори решението в Спортния арбитражен съд в Лозана, но нямаше успех.

Беларус също понесе наказания заради подкрепата си към Русия. Въпреки това футболният отбор на страната ще участва в квалификациите за европейското. Единственото уточнение от УЕФА е, че съставът на Беларус със сигурност няма да е в група с Украйна. Решено е Армения и Азербайджан също да не са в една група.

Жребият за квалификациите ще се тегли на 9 октомври във Франкфурт. Европейското в Германия ще се проведе в десет града (Берлин, Kьол, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Дортмунд, Лайпциг, Гелзенкирхен, Щутгарт и Дюселдорф) от 14 юни до 14 юли 2024 г.

Домакинът Германия и отборите на първо и второ място в десетте групи се класират за европейското. Другите три участника ще бъдат определени след плейофи през март 2024 г.

Дневник