Водещият спортен всекидневник в Испания "Марка" излезе с черно-бели страници в броя си в сряда. Решението на редакцията е по този начин да се отправи послание срещу расизма.

Поводът е скандалът от дербито на Мадрид, в което запалянковци на "Атлетико" са обиждали Винисиус Жуниор от "Реал".

"Марка" пише, че този случай трябва да послужи като точка на пречупване, "за да отдели футбола по категоричен начин от всички онези, които са способни единствено да създават омраза".

"Атлетико" определи като недопустими скандиранията, направени от малка група запалянковци извън стадиона. "Нашият клуб винаги се е свързвал с това, че е отворен и приемащ привърженици от различни националности, култури, раса и социална класа. Няма как малцина да опетнят образа на хиляди и хиляди почитатели на "Атлетико", които подкрепят отбора си със страст и уважение", заявиха от клуба.

Испанският министър-председател Педро Санчес също отправи послание срещу расизма. "Аз съм голям почитател на "Атлетико" и съм много тъжен от това, което се случи. Истината е, че очаквах много силно послание на клубовете срещу този тип поведение. Това е и което искам от моя любим клуб", заяви той.

Дневник