Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер се насочва към последния мач във впечатляващата си кариера. Швейцарецът ще играе само в двубоя на двойки от "Лейвър къп" в петък в Лондон.

Миналата седмица тенисистът каза, че приключва професионалния си път като състезател. За последно той участва на "Уимбълдън" през 2021 г.

"Ясно е, че най-хубаво би било да играя на двойки тук с Рафа, защото той беше моят голям съперник", заяви Федерер в Лондон.

Мястото също е важно за швейцареца. "Този град е един от най-специалните в кариерата ми заради "Уимбълдън".

"Гордея се с това, което съм спечелил. След 15-ата ми титла (от Големия шлем) всичко останало беше бонус (с нея той изпревари тогавашния рекордьор Пийт Сампрас). Присъствието на Сампрас на трибуните беше много специално. Доволен съм, че успях да спечеля 20 титли от Големия шлем и общо повече от сто титли."

Федерер добави, че е имал достатъчно време да вземе решението за оттеглянето си, тъй като повече от година е извън корта. "Това е правилното решение и е единственото, което можех да взема", посочи той.

На въпроса какво ще му липсва, отговори: "Да си обувам маратонките и тениската преди мач, да мисля за двубоя. Хубаво е и стресиращо." Той отправи послание към почитателите на тениса, че няма да се превърне в призрак, а ще е близо до спорта.

"Винаги съм се вглеждал в постоянството на (Михаел) Шумахер и (Тайгър) Уудс. Доволен съм, че ме сравняват с тях."

Федерер посочи и два паметни момента в кариерата си: "Когато победих Сампрас на "Уимбълдън" и завръщането ми на Australian Open през 2017 г., когато победих Надал."

Дневник