Испанските националки по футбол вдигнаха бунт срещу селекционера на отбора Хорхе Вилда, който ги изведе до четвъртфинал на Евро 2022 преди няколко месеца.

Наставникът минава за един от големите специалисти в женския футбол, където работи от 2009-а, преминавайки през тимовете на Испания до 17, 19 и 21 години, преди да поведе първия състав през 2015-а. Вилда е и лектор на семинари в това направление, организирани от УЕФА.

Скандалът обаче е огромен около него, след като 15 футболистки от националния тим са пратили имейли до шефа на федерацията, като искат неговото незабавно уволнение.

В писмата на състезателките пише едно и също нещо.

Работата с този треньор уврежда здравето и психиката им, те нямат намерение да се явяват повече на лагери на Испания, ако той остане на поста и са готови дори на съдебни действия при такъв сценарий. Последното може и да им се наложи, поне пред Спортния арбитражен съд в Лозана, след като федерацията отговори, че ще извади от футбола всеки, който откаже повиквателна за националния тим.

    "Вие нямате правомощия да решавате кой да е треньор на отбора - пише в отговора от футболния съюз до играчите. - Нарушение като това да откажеш да играеш за националния състав няма да бъде толерирано и наказанията ще са сурови. Тази ситуация е безпрецедентна в световния футбол и излиза извън спортните теми."

Според президента на федерацията Луис Рубиалес, който сам има доста скандална репутация, преди 3 седмици лидерките на отбора са имали среща с Вилда и са му казали директно, че не искат да работят с него и трябва да напусне.

Той е отказал.

    "Ако трябва, ще играем с отбора ни до 19 години в следващите мачове, но такъв прецедент няма да допуснем - категоричен е пред в. "Марка" Рубиалес. - Футболистите играят футбол, а не решават кой да им е треньор. Това е възмутително и арогантно!".

Дир.бг