Поредната авария на водопровода, която за пореден път остави на сухо цял областен град повече от денонощие, показва, че институциите продължават да бездействат по този неотложен проблем. Така коментира ситуацията водачът на листата на БСП за България в Шумен Иван Иванов, след като в града се създаде огромно социално напрежение заради поредното спиране на водата.

„За пореден път жителите на Шумен изтърпяха на гърба си бездействието на институциите. В продължение на години проблемите с доставка на чиста питейна вода стоят нерешени. Въпреки спечеления проект по ОП "Околна среда" за изграждане на нов довеждащ водопровод от язовир "Тича" към град Шумен – нищо не случва!“, коментира с гняв водачът на червената листа и подчерта: Бездействието и създадената корупционна среда по време на управлението на ГЕРБ драстично забави изграждането на този магистрален водопровод!

„В момента сме свидетели отново на престъпно бездействие и липса на контрол от страна на държавата по отношение изграждането на този важен инфраструктурен обект. Поради нехайство и престъпна небрежност има опасност да загубим европейски средства. Нещо по-лошо – има опасност шуменци да стоят не само без чиста вода, но и изобщо без вода!“, алармира Иван Иванов.

„Настояваме час по-скоро изграждането на този магистрален водопровод да бъде доведено до край и всички отговорни институции да се ангажират с контрола по изпълнението му", заяви в позиция водачът на "БСП за България" в Шумен по отношение на водната криза в града

Проблемът с водата от години е най-болната тема за шуменци и се поставя на всички предизборни срещи на БСП за България. Жителите на региона се надяват, че левицата отново ще участва в следващото правителство и чрез своите представители ще контролира завършването на големия проект за рехабилитация на водната мрежа

В платформата на БСП е обърнато специално внимание на околната среда и зелената икономика и се предвижда разширяване на системата за контрол на качеството на водите, както и изграждане на инсталации за пречистване на питейните води. Това са част от мерките, които БСП смята да предприеме като държавен ангажимент за намаляване на енергийната бедност и постигане на чиста природа и здрави хора.

Сред тези мерки е и забраната за износ на дърва за огрев от държавните гори, държавна политика за контрол върху санитарната и промишлена сеч и залесителни програми и дейности.

Друга конкретна мярка е разширяването на системата за контрол на качеството на атмосферния въздух в 100-те населени места с най-много жители и във всички национални курорти.

БСП предлага да се въведе като задължение на индустрията с високи въглеродни емисии ежегодно да финансира залесителни и/или рекултивационни дейности

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление