Иран се тресе от масови протести в последните дни, след като 22-годишна жена на Махса Амини почина в следствие на арест от моралната полиция. По време на множеството протестни действия има над 40 смъртни случая и повече от 1000 задържани от властите.

Всички масово искат сваляне на върховния лидер Али Хаменей, а срещу режима се опълчи и една от футболните звезди на страната - Сардар Азмун, който играе за Байер (Леверкузен) в Бундеслигата на клубно ниво.

За националния тим на страната си нападателят има 65 мача и впечатляващите 41 гола. С действията си Азмун на практика рискува възможността да играе на световното първенство в Катар след два месеца, но пък и показва, че това далеч не е всичко и в живота има много по-важни неща.

    "Заради правилата на нашия национален отбор не можехме да казваме нищо докато не свърши лагера ни. Но аз не мога да мълча повече. В най-лошия случай ще бъда освободен. Няма проблем. Бих пожертвал това за косъм от лгавите на иранските жени. Засрамете се, че убивате с такава лекота! Да живеят жените на Иран!", написа Азмун в официалния си профил в Instagram, като увери, че няма да изтрие позицията си - както сториха двама от неговите съотборници.

Вратарят Алиреаз Бираван и защитникът Маджир Хосейни също публикуваха сходни позиции, но бързо-бързо ги изтриха.

Азмун е съсобственик на женския волейболен отбор Серик Гонбад Кавус, който през настоящия сезон дебютира в елитното първенство на страната.

През 2018 година, когато бе едва на 23, той се оттегли от националния отбор заради множеството критики и влошеното здравословно състояние на майка му в следствие на това.

В крайна сметка все пак нападателят се завърна в селекцията по-късно.

На Мондиал 2022 в Катар персийците са в група с Англия, Уелс и САЩ.

Дир.бг