Англия може да направи революционен ход във футбола и да назначи жена за селекционер на мъжкия си национален отбор. Това е съвсем реално предложение, което се обмисля от Футболната асоциация, а самият настоящ треньор Гарет Саутгейт е дал позитивен отговор за евентуална заместничка, когато напусне поста.

Все по-сериозни са индикациите, че това ще се случи веднага след края на Мондиал 2022, независимо къде се класира Англия. Недоволството от състоянието на отбора в последната година сякаш предопределя раздяла със Саутгейт.

Името на жената, която може да напише история, е Сарина Вигман. Тя изведе "лъвиците" на от английския тим до титлата на Евро 2022 преди няколко месеца, направи същото и с родината си Нидерландия преди 5 години. Считана за изключителен тактик, но - все пак - в женския футбол, където единствено е работила досега.

Факт е, че вече имаше оферти към нея от клубове от долните нива на английската игра под Висшата лига, които Сарина е отказала.

Това за мъжкия тим на Англия обаче би било нещо съвсем различно.

Според "The Athletic" вариантът изобщо не е илюзорен. Четиримата фаворити на Футболната асоциация доскоро са били с имена Греъм Потър и Еди Хау от по-утвърдените наставници, и легендарните доскоро играчи Франк Лампард и Стивън Джерард.

И четиримата обаче си имат клубни отбори в момента, като Потър пое само преди месец Челси, Хау се справя добре в Нюкасъл, Джерард и Лампард имат проблеми с Астън Вила и Евертън, съответно, но засега не се говори за тяхна смяна.

ФА държи следващият селекционер да е англичанин и да се продължи пътя и страгетията на Саутгейт, с промотиране на млади играчи от много успешните генерации до 16, 17, 19 и 21 години, спечелили куп трофеи в последните години.

И Вигман, която от 2019-а е в системата на английската игра (но женската), може да се окаже точният човек.

Дир.бг