Сега най-важна е България! Това е категоричната позиция на водача на шуменската листа на БСП за България Иван Иванов в края на предизборната кампания. Четвъртите за година и половина парламентарни избори очевидно измориха хората, затова на всички срещи те поставят сериозно поръчение към кандидатите на левицата - да се направи стабилно правителство и работещ парламент, и БСП да участва в следващото управление като социален гарант.

В момента най-важното е как да преведем хората през тежката зима, която ни чака, категоричен е Иван Иванов. Според него, всички политици трябва да осмислят какво ни чака през зимата и да приемат отговорни решения, така че да защитят обществения интерес. „Цяла Европа е изправена пред тежка зима, виждате какво се случва със Северен поток, говори се за режим на тока, за ограничения в отоплението на обществени сгради. Затова, макар че всяка партия има свои интереси, сега най-важен е националният интерес и как да преведем хората и държавата през зимата“, заяви Иванов.

Затова БСП предлага 10 спешни мерки за първите 100 дни на управление. На първо място е въвеждането на таван на цените. Много европейски държави вече са въвели таван на цените, и това не е антипазарна мярка, дава пример водачът на шуменската листа. Той припомни, че по предложение на БСП през зимата беше замразена цената на тока за домакинствата и така през февруари и март милиони български семейства преживяха по-леко зимните месеци. Това решение е работещо за българския народ и трябва да се използва, настоява Иван Иванов

Друга конкретна мярка, предложена от БСП, е изземване на свръх печалбите от енергийните дружества и справедливото им преразпределение към домакинствата и фирмите. „Вече го приложихме през зимата, иззехме свръхпечалби от АЕЦ „Козлодуй“, които влязоха във фонда за сигурност, подкрепихме фирмите и семействата. Спасихме икономиката и излязохме на първо място в Европа промишлено производство“, напомня Иван Иванов

Следващата мярка на левицата за справяне с инфлацията е общини, училища и детски градини да се върнат на регулирания пазар на електроенергия. „Не е нормално обществените институции да са на борсата и да се състезават да си купуват ток“, казва Иван Иванов.

За БСП са изключително важни социалният стълб, социалната политика и социалната защита. „Това е наш приоритет и означава повишаване на доходите“, посочи Иванов. БСП има конкретни предложения, които трябва да се обсъждат още на 3-ти октомври, защото предстои приемането на бюджета. Левицата предлага да се увеличи минималната работна заплата на половината от средната и да се въведе необлагаем минимум на размера на прага на бедността. Ако това бъде прието, минималната заплата ще стане 850 лв. и ще засегне 500 000 българи, които сега работят на 710 лв.

Следваща стъпка е преизчисляване на пенсиите. „Ние оставихме пари за това преизчисляване. Борисов всява паника и лъже, че няма пари, но пари има - ние оставихме пълна хазна от 9 млрд. лв. и 1.5. млрд. излишък“, посочи Иван Иванов

Въпреки умората в хората, той вярва, че ще има кабинет, защото това е ключово в момента за България. „Ако няма парламент, това би било катастрофално за зимата. Трябва да приемем бюджет, да увеличим пенсиите, да вдигнем заплати, да сложим таван на цените - всичко това изисква Народно събрание“, посочи Иван Иванов.

Той коментира, че министрите на БСП в кабинета с премиер Кирил Петков са доказали как програмата на левицата може да се реализира на практика:

„Ние управлявахме социалната политика и всички виждат какво направи БСП в тази сфера: осигурихме безплатни детски градини и ясли, увеличихме пенсиите от декември 2021 г. средно с 12,8 %, а от юли 2022г. с 26 %, увеличихме минималната пенсия от 370 лв. на 467 лв., увеличихме размера на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв., замразихме цените на тока, изплатихме на над 260 хиляди домакинства целева помощ за отопление през зимния сезон 2021/2022, увеличихме месечната финансова подкрепа за хората с увреждания.

Ние управлявахме икономиката и можем да кажем, че я стабилизирахме. Станахме първи по ръст на промишленото производство в Европа, компенсирахме фирмите за цените на тока, изплатихме 95 млн. лв. за запазване заетостта на 78 000 работници в почти 4000 фирми, изплатихме близо 2 млрд. лв., за да се запази работата на над 300 000 българи

Ние управлявахме земеделието и осигурихме рекордни средства за българските земеделци. Изплатихме 317 млн. лв. в секторите „животновъдство” и „растениевъдство”, изплатихме 400 млн. лв. за развитие на селските райони и над 30 млн. лв. за морско дело и рибарство, изплатихме 814 млн. лв. директни плащания

В тези кризи трябва да се заложи на стабилно, сигурно управление, на хора, които са се доказали. Сега не е време за нови експерименти и нови спасители“, категоричен е Иван Иванов.


Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление