Шарл Льоклер с "Ферари" ще стартира пръв в състезанието за Гран при на Сингапур, 17-ти кръг за сезона във Формула 1. Пилотът от Монако беше най-бърз в квалификацията на уличното трасе "Марина бей", като изпревари с едва 0.022 сек Серхио Перес с "Ред бул".

Льоклер спечели своя 9-ти полпозишън през сезона и 17-ти в кариерата му във Формула 1.

От втора редица зад Льоклер и Перес ще потеглят Люис Хамилтън с "Мерцедес" и вторият пилот на "Ферари" Карлос Сайнц. Първите трима в квалификацията бяха разделени от едва 0.054 сек.

Световният шампион Макс Верстапен имаше проблеми в квалификацията и ще стартира едва осми. Пилотът на "Ред бул" получи инструкции да се откаже от последната си бърза обиколка, заради липса на гориво в резервоара му.

Състезанието за Гран при на Сингапур е в неделя от 15 ч. българско време.

Скандал с "Ред бул"

Уикендът в Сингапур минава под знака на скандал с "Ред бул", който е разследван за тавана на бюджета за отборите през 2021 г. Според някои информации "биковете" са похарчили повече от заложените в правилника за миналия сезон 145 млн. евро.

По някои данни ндавишаването е с малко над 3 млн., по други с 5, а в Италия се твърди за над 10 милиона евро. Италианското издание "Гадзета дело Спорт" дори съобщи, че "Ферари" и "Мерцедес" са поискали наказание за "Ред бул". Шефът на Скудерията Матия Биното предполага, че има надвишаване на бюджета и през този сезон. Директорът на "Мерцедес" Тото Волф пък директно призова ФИА за действия.

Другият отбор, който е надвишил лимита е "Астън Мартин".

"Всякакви коментари на наши конкуренти са непрофесионални и прекалени. Заявявам, че се вместваме в бюджета и няма никакво нарушаване", коментира шефът на "Ред бул" Кристиан Хорнър.

Дневник