Националният отбор на България попадна в една група с тимовете на Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва в квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2024 в Германия. Това отреди жребият, който бе теглен днес във Франкфурт.

 

Квалификациите за Евро 2024 ще се проведат в периода 23/25 март - 19/21 ноември 2023. Първите два тима от всяка квалификационна група се класират директно за финалите на Евро 2024. Останалите три места ще се решат чрез плейофи, които ще се играят на 21-26 март 2024. Участието в плейофите се решава от представянето на отборите в Лигата на нациите. Германия се класира по право за финалите като домакин и няма да участва в квалификациите.

"Получи се интересна група, мисля, че Сърбия е фаворит. Отборите са близки по сила. Сигурно ще е по-емоционално да играя срещу моята родина, за мен е хубаво е, че ще се завърна в Сърбия. Ние сме млад отбор и те са фаворити. Няма да казвам дали имаме или нямаме шанс, рано е. Не трябва да се предаваме, но Сърбия е фаворит в групата, нека не прескачаме етапи", обяви националният селекционер Младен Кръстаич пред БНТ след тегленето на жребия

Техническият директор на БФС Георги Иванов призова да бъдем умерени оптимисти с оглед на жребия. "Трябва да бъдем умерени оптимисти предвид съперниците. Смятам, че не е лек жребият, но пък не е и от най-тежките. Ще направим всичко възможно да се представим по най-добрия начин. Очаквам да се представим по добър начин. Трябва да сме умерени, да знаем какво ни чака. Нито един от отборите не е слаб, да не слагаме каруцата пред коня", коментира Гонзо.

"В националния отбор винаги целите са да побеждаваме. Ние цели имаме, но не трябва да ги афишираме и да казваме, че едва ли не сме се класирали. Групата не е от най-тежките, но трябва да подходим с нужното уважение към всеки един от отборите. Добре е, когато започнеш с домакинство, за да можем да започнем с победа, но в крайна сметка видяхте, че победихме Македония като гост. Всеки мач е сам за себе си, надявам се тази основа, която поставихме срещу Гибралтар и Северна Македония, да ни даде импулс за нещо по-сериозно", допълни той.

Европейското първенство по футбол в Германия ще се проведе в периода 14 юни - 14 юли.

Пълен жребий за квалификациите на Евро 2024:

Група А: Испания. Шотландия, Норвегия, Грузия, Кипър.

Група В: Нидерландия, Франция, Ирландия, Гърция, Гибралтар.

Група С: Италия, Англия, Украйна, Северна Македония, Малта.

Група D: Хърватия, Уелс, Армения, Турция, Латвия.

Група Е: Полша, Чехия, Албания, Фарьорски острови, Молдова.

Група F: Белгия, Австрия, Швеция, Азербайджан, Естония.

Група G: Унгария, Сърбия, Черна гора, България, Литва.

Група H: Дания, Финландия, Словения, Казахстан, Северна Ирландия, Сан Марино.

Група I: Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора.

Група J: Португалия, Босна и Херцеговина, Исландия, Люксембург, Словакия, Лихтенщайн. /БГНЕС