Пилотът от Формула 1 Пиер Гасли изригна мощно след драматичното и лудо състезание в Япония през уикенда, на което Макс Верстапен бе коронясан за втори път като световен шампион.

Французинът от тима на "Алпин" едва избегна удар в кран, който разчистваше трасето на "Сузука", а в този момент болидът му се движеше с около 200 км/ч.

 "Щях да загина заради един скапан кран - не спести нищо пред "Скай" след състезанието бесният Пиер. - Разминах се по чудо, нямаше никаква видимост от дъжда, движим се с огромна скорост, а там има кран.

Ние загубихме преди 8 години едно великолепно момче, страхотен пилот - Жул Бианки.

Трябва ли да се случи отново, по дяволите? Можеше да загина като Жул, съвсем близо беше."

Шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер също бе шокиран.

"Видяхме съвсем ясно инцидента от бокса, за секунда помислихме, че Пиер ще удари машината, а това би имало ужасни последствия с тази скорост", каза босът.

 "Удивително - клатеше глава Себастиан Фетел, който през 2014-а, както и сега, участваше в състезанието. - Следващия път, когато някой реше да паркира ш...н трактор на пистата, може да уведоми пилотите за това!"

Младият пилот на "Макларън" Ландо Норис използва нецензурни думи по случая още в реално време, в тийм радиото, което бе уловено и от телевизионните предавания.

"Мамка му, как се случи това? - изруга британецът. - Какъв е този трактор!"

Бащата на Бианки - Филип, използва социалните мрежи за коментар след състезанието.

"Никакво уважение към живота на тези момчета, които рискуват живота си и се състезават - написа той. - Невероятно. Никакъв респект и към паметта на Жул."

Международната федерация FIA обяви, че инцидентът вече се разследва.

Дир.бг