Международната автомобилна федерация (ФИА) призна отборите на "Ред Бул" и "Астън Мартин" от Формула 1 за виновни в случая с превишаването на финансовия лимит.

Всеки тим във Формула 1 има таван от 145 милиона долара, които може да похарчи в рамките на един сезон, но въпросните два тима са го превишили през миналата година, като особено любопитен е казусът с "Ред Бул", защото именно техният пилот Макс Верстапен стана шампион тогава.

И за разлика от тазгодишната му убедителна титла, тогава всички помним как Верстапен се качи на трона с драма срещу Люис Хамилтън в последната обиколка за сезона.

Нарушенията на "Ред Бул" обаче попадат в графата "пренебрежими", защото отборът не е надхвърлил тавана на харчовете с повече от 5% или повече от 7,25 милиона долара.

Този рамка от 5% е официално записана в правилника, което кара всички да мислят, че санкцията няма да е прекалено тежка.

От ФИА съобщиха, че размерите на наказанието тепърва ще се решават, но експертите не смятат, че е възможен сценарий с отнемане на точки и дори отнемане на титлата от Макс Верстапен.

Такава възможност съществува, но сред вариантите според правилника са още санкции като изключване от дадено състезание през следващия сезон, ограничения на компонентите за следващия сезон или други финансови рестрикции.

Цялата прожедура с наказанието на "Ред Бул", както и на "Астън Мартин" ще се проточи, защото двата тима имат своето право да обжалват, което по всяка вероятност ще направят.

Същестува и трети вариант, който е споразумение между отборите и ФИА, което двете страни не са длъжни да разкриват публично, а то може да изключи всички възможности за тежка санкция.

Дир.бг