Тенисистите от Русия и Беларус ще бъдат допуснати до участие на Australian Open, но с условието, че ще бъдат в ролята на неутрални състезатели. Така макар да не могат да играят под флаговете на родните си страни, те ще могат да бъдат част от турнира, след като не бяха допуснати на "Уимбълдън" по-рано тази година.

На останалите турнири от Големия шлем те се състезаваха отново с неутрален статут.

Новак Джокович обаче ще трябва да почака, за да разбере дали би могъл да играе в Мелбърн, откъдето си тръгна със скандал при последното издание на турнира. Сърбинът бе екстрадиран от австралийските власти заради полемиката около липсващата му ваксина срещу COVID-19.

Сега Ноле първо трябва да се сдобие с австралийска виза и чак тогава би могъл да се включи в Откритото първенство на Австралия. Това съобщи лично директорът на първия за годината турнир от Шлема - Крейг Тайли.

    "Към момента Новак и федералното правителство трябва да решат този проблем, а ние ще следваме инструкциите след това. Не можем да лобираме за него по този въпрос. Казусът е между тях и от разрешаването му ще зависи дали той ще може да играе", заяви шефът на надпреварата.

Джокера получи санкция, според която не може да влиза в Австралия до 2025 година, но в публичното пространство се прокрадва информация, че със специален декрет местното правителство би могло да я отмени.

Сърбинът пропусна и US Open през септември именно заради ваксинационния си статут.

Преди месец Джокович заяви, че очаква положителни новини от Австралия, но въпреки това министърът на вътрешните работи Карън Андрюс охлади ентусиазма му, заявявайки, че отмяна на наказанието би била като "плесница в лицето" за всички ваксинирани граждани на страната.

Дир.бг