Когато стане въпрос за футболни съперничества, в съзнанието на запалянковците на челно място излиза представата за това между "Бока хуниорс" и "Ривър плейт". Двата клуба отвориха нова страница в противопоставянето си, като сътвориха събитие за историята.

В такова се превърна последният кръг в аржентинското футболно първенство, в който "Ривър плейт" помогна на "Бока" да стане шампион за 35-и път.

"Бока хуниорс" се нуждаеше от победа срещу "Индепендиенте", за да осигури защитата на титлата си. В същото време големият съперник на "Индепендиенте" - "Расинг", приемаше "Ривър плейт" с надежда да спечели и при грешка на "Бока" да стане шампион.

На "Бомбонера" домакините направиха обрат за 2:1 срещу "Индепендиенте". В 81-ата минута обаче Хавиер Вайехо вкара за 2:2.

След като не успя да вкара втори гол, "Бока" вече се надяваше на помощ от "Ривър плейт", чийто мач вървеше в същото време. "Расинг" беше повел с гола от дузпа на Матиас Рохас и мечтаеше за 19-ата си титла. В 80-ата минута Мигел Борха изравни.

Вълнението се увеличи в последните секунди, когато "Расинг" получи втора дузпа. Този път Джонатан Галван стреля, а вратарят Франко Армани спаси и поднесе титлата в ръцете на "Бока". В добавеното време "Ривър плейт" дори успя да спечели с 2:1 с втория гол на Борха.


"Бока" се изравни с "Ривър" по общ брой отличия, спечелени в Аржентина, като двата клуба вече имат по 51 (общо титли и купи). Шампионите имат повече отличия, ако се добавят и международните купи (общо 73 срещу 69).

Дневник