Голяма вечер ни чака в Шампионската лига с осем мача от петия кръг на груповата фаза, а след нея няколко отбора ще кажат окончателно "довиждане" на турнира поне до следващия сезон. Други ще се класират, някои ще подпечатат или ще оставят за шестия кръг наглед неизбежните им първи места.

Най-важна вечерта изглежда за италианската футболна нация, която с притеснение чака съдбата в турнира на шампионите на два от колосите си. Милан - седемкратен крал на Европа. И Ювентус - доминираща сила на Апенините допреди 2 сезона, играл 9 финала в турнира, макар и само с два трофея в него.

Хронологията на деня, който ни очаква:

В 19:45 ч шоуто започва в Залцбург, където гостува Челси (мачът ще върви по MAX Sport 3 HD). Домакините - един от двата отбора на гиганта "Ред Бул" в елита на европейския футбол, още са, а и вероятно дълго ще бъдат повлияни тежко от новината от уикенда за смъртта на Дитрих Матешиц. Съсобственикът на концерна и идеен двигател на спортните проекти на компанията си отиде на 78 г., а неговото влияние върху спортните отбори във футбола, Формула 1 и т.н. бе колосално.

Чисто спортно-технически в група Е са следните: Челси води със 7 т., Залцбург има 6, а Милан и Динамо (Загреб) са с по 4. Те се срещат от 22 часа на стадиона в хърватската столица "Максимир", а този двубой ще гледаме по MAX Sport 2 HD.

При неуспех в Загреб, Милан е заплашен сериозно от това да пропусне елиминациите, тъй като след седмица е домакин на австрийците, които ще бъдат пред него при всякакъв изход от мача с Челси. Същото важи и за англичаните. Победата изглежда без алтернатива за шампиона на Италия.

Още по-тежка, на ръба на мисия невъзможна, е задачата на Ювентус в група H.

Днес в 22 часа "старата госпожа" пътува до Лисабон за гостуване на Бенфика, което ще се предава по MAX Sport 1 HD. Домакините са с 8 точки, колкото има и ПСЖ на върха в групата. Юве е едва с 3 и само две победи в оставащите два мача му дават право да се надява на чудо и класиране. Разбира се, то минава и през това Макаби Хайфа да спре поне един от ПСЖ (днес от 22 часа) или Бенфика (след седмица). Израелският шампион също е с 3 точки и може дори да се надява на класиране поне за Лига Европа като трети в групата, ако вземе по-голям или еднакъв актив с Ювентус в оставащите два двубоя.

Стигаме до група G, където всичко с класирането може да се изясни още до 22 часа. В 19:45 ч Севиля приема Копенхаген (MAX Sport 4 HD), като и двата отбора са с по 2 точки. При реми между тях, Борусия (Дортмунд) - сега със 7 т., се присъединява към Манчестър Сити (10) в елиминациите дори без игра. А в 22 часа германците приемат английския шампион (MAX Sport 4 HD), който ще търси поне точка, за да си осигури първото място. Севиля и Копенхаген ще се надяват на победа в ранния двубой и успех на Сити в Германия, за да запазят шансове преди последния кръг. В него испанците гостуват на английския тим, а Копенхаген приема Борусия.

В група F драмата е около второто място, тъй като първото изглежда капарирано за Реал Мадрид (10 точки), който днес гостува на РБ Лайпциг (MAX Sport 3 HD) - другия тим на "Ред Бул", покрусен от смъртта на Матешиц. Германците са втори с 6 точки и им трябва победа, за да избягат от хватката на третия Шахтьор (5 т.), който гостува на Селтик. Шотландците имат само една точка.

След седмица Селтик гостува в Мадрид, а Шахтьор приема на полска земя РБ Лайпциг.

Пълната програма:

19:45 ч Залцбург - Челси (MAX Sport 3 HD)

19:45 ч Севиля - Копенхаген (MAX Sport 4 HD)

22:00 ч Борусия Дортмунд - Манчестър Сити (MAX Sport 4 HD)

22:00 ч РБ Лайпциг - Реал Мадрид (MAX Sport 3 HD)

22:00 ч Динамо Загреб - Милан (MAX Sport 2 HD)

22:00 ч Бенфика - Ювентус (MAX Sport 1 HD)

22:00 ч Селтик - Шахтьор

22:00 ч ПСЖ - Макаби Хайфа.

Дир.бг