Футболистите на Австралия, които ще участват на започващото след по-малко от месец световно първенство в Катар, излязоха с колективна позиция, свързана с нарушаването на човешките права в страната-домакин на Мондиал 2022. Австралийците са първият отбор, който открито заявява критиката си спрямо катарците.

Видео обръщението критикува "отношението към работниците-мигранти, както и към LGBTQ+ обществото". В него се подчертава, че страданието на работниците и техните семейства няма как да бъде игнорирано с лека ръка.

Шампионатът на планетата ще започне на 20 ноември, а вече месеци наред организаторите са критикувани масово заради нечовешките условия, в които работещите по строежите на стадионите и инфраструктурата като цяло, са били принудени да действат.

    "Да говорим за тези проблеми не е лесно, а и също така нямаме всички необходими отговори. Но трябва да се създаде център за мигрантите, да се намери лек за тези, чиито права са били погазени и също така да бъдат декриминализирани връзките между хора от същия пол", казват още австралийците.

Тимът се изказа остро и срещу системата "кафала" - в която работодателите отнемат паспортите на работниците си и ги блокират от това да напуснат страната.

Австралийците са в група с Франция, Тунис и Дания.

Дир.бг